Nepál s Čínou se dopočítaly: Everest měří 8848 metrů

Káthmándú – Dlouhodobý spor mezi Čínou a Nepálem o skutečnou výšku Mount Everestu se konečně vyřešil. Čína podle BBC uznala argumenty Nepálu, a nejvyšší hora světa tak měří oficiálně 8 848 metrů. Spor o její výšku se vede od prvních měření v roce 1856. Zatímco Nepál pokládá za rozhodující sněžný vrcholek hory, Čína se až dosud přikláněla ke skalnatému vrcholku, který je o čtyři metry nižší.

Everest roste

„Číňané uznali tvrzení Nepálu, podle něhož je sněžný vrcholek Mount Everestu ve výšce 8 848 metrů, zatímco Nepálci zároveň uznali čínskou verzi, že skalnatý vrcholek je vysoký 8 844,43 metru,“ prohlásil šalamounsky představitel nepálského topografického úřadu, kterého citoval deník Kathmandu Post. Sporům ale zřejmě zdaleka nebude konec, protože podle geologů je hora působením tlaku indické kontinentální desky čím dál vyšší.

Od prvního výstupu Novozélanďana Edmunda Hillaryho a nepálského šerpy Tenzinga Norkeje 29. května 1953 vystoupaly na nejvyšší vrcholek světa již tisíce lidí, spor o výšku hory se ale vede od prvních měření v roce 1856. Nejčastěji uváděný údaj 8 848 metrů zmínila jako první indická studie, která vycházela z měření sněžného vrcholku v roce 1955. V květnu 1999 stanovila americká expedice s pomocí satelitní navigační technologie GPS výšku hory 8 850 metrů, kterou od té doby používá Národní zeměpisná společnost USA.

Edmund Hillary s šerpou Tenzingem
Zdroj: ČT24/internet