Netanjahu odřekl účast na americkém summitu o jaderné bezpečnosti

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se rozhodl zrušit svoji účast na summitu o jaderné bezpečnosti, který svolal americký prezident Barack Obama na 12. a 13. dubna ve Washingtonu. Rozhodnutí izraelského premiéra přišlo poté, co se Netanjahu dozvěděl, že se Egypt a Turecko chystají na summitu vznést také otázku údajného izraelského jaderného arzenálu. S odvoláním na nejmenovaného představitele izraelské vlády přinesla informaci agentura Reuters.

„Premiér zrušil cestu do Washingtonu poté, co se dozvěděl, že některé země včetně Turecka a Egypta hodlají tlačit na Izrael, aby podepsal Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT),“ uvedl zdroj. Izrael je považován za jediný stát na Blízkém východě, který disponuje jadernými zbraněmi. Židovský stát toto tvrzení nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil, podle některých analytiků je ale možné, že jaderné zbraně vlastní již 40 let. Izrael smlouvu, jejíž cílem je jaderné odzbrojení, také dosud nepodepsal.

Americký prezident Barack Obama sezval více než čtyři desítky světových státníků na summit do Washingtonu, kde mají ve dnech 12. a 13. dubna jednat o jaderné bezpečnosti a nešíření jaderných zbraní. Na summitu by se neměla projednávat situace v jednotlivých státech. V plánu zřejmě ale bude jaderný program v Íránu a Severní Koreji a případné sankce vůči těmto zemím.