Astronauti měnili u ISS nádrže se čpavkem

Oběžná dráha - Dvojice amerických astronautů z raketoplánu Discovery, který kotví u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), dnes vystoupila do volného kosmu. Dvojice pracovala především na výměně zásobníku se čpavkem pro chladicí zařízení orbitálního komplexu. Dvojice provedla také experiment na vnějšku japonského modulu a vyměnila nefunkční gyroskop, který je součástí navigačního systému stanice. Operace skončila ve 13:58 SELČ po 6,5 hodiny, uvedla americká vesmírná agentura NASA.

Rick Mastracchio a Clayton Anderson podle NASA otevřeli uzávěr přechodové komory v 07:31 SELČ. Nejdříve na původním zásobníku odpojili rozvody čpavku. Pro vyjmutí nové nádrže z nákladového prostoru raketoplánu museli použít páčidlo, protože modul se zachytil za šroub. Po několika pokusech se ho podařilo vyprostit.

Kosmonauti poté novou nádrž, která váží 771 kilogramů, robotickým ramenem přesunuli na dočasné úložiště u ISS. Samotná výměna zásobníků se uskuteční v neděli během druhého výstupu do volného kosmu. Při třetím výstupu v úterý astronauti dokončí uchycení zařízení a zapojení přístrojů.

Mastracchio s Andersonem měli původně pracovat také na bateriích stanice. NASA ale tuto část úkolu zrušila kvůli obavám z možného poranění elektrickým proudem. Tuto práci by měla provést posádka příštího letu raketoplánu, kdy budou skafandry astronautů lépe chráněny.