V Thajsku dnes pokračují masové protivládní protesty

Bangkok - Slzným plynem a vodními děly dnes thajské pořádkové síly zakročily proti demonstrantům, kteří obléhají sídlo zakázané televizní stanice PTV. Ti překonali bariéry a vnikli do areálu televize, jejíž vysílání bylo ve čtvrtek zastaveno. Přívrženců bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry se u televize sešlo na 12 tisíc. Pohrozili, že zaútočí na budovu, pokud nevyjde ven vojenský velitel a nebude s nimi jednat o obnovení vysílání.

Demonstranti už měsíc pořádají v Bangkoku mohutné protesty za odstoupení premiéra Apchisita Vedžadžívy a vypsání předčasných voleb. Několik dní již blokují obchodní a historické centrum metropole a ve svých akcích nehodlají přestat ani v době výjimečného stavu, který byl vyhlášen ve středu. Ten umožňuje příslušníkům armády a policie zadržovat osoby bez zatykače.

Thajské úřady dnes povolaly do ulic dalších 33 tisíc příslušníků bezpečnostních sil k potlačení protestů. Celkem má být v ulicích nasazeno 80 tisíc policistů a vojáků. Demonstranti chystají na dnešek masivní protesty, kterých se mají zúčastnit tisíce lidí.