Nové íránské centrifugy vyrobí až 6x víc obohaceného uranu

Teherán – Írán vyvinul a otestoval centrifugy třetí generace, které mohou vyprodukovat až šestinásobek obohaceného uranu, který se dá využít jak v energetice, tak pro zbrojení. U příležitosti dnešního íránského dne jaderné energetiky to oznámil šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akbar Salehí. Írán tak dal jasně najevo odhodlání pokračovat v kontroverzním jaderném programu.

„Tyto centrifugy nám umožní nejen zvýšit naši kapacitu oddělování uranu, ale zároveň produkovat více obohaceného uranu za kratší dobu,“ řekl Salehí. „Naším cílem je zvýšit počet centrifug na 60 tisíc,“ prohlásil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Při obohacování uranu je třeba oddělit hlavní izotopy uranu. Pro jaderné využití je vhodný izotop U235, pro jadernou zbraň obohacený na více než 90 procent. Oddělování je možné provádět energeticky náročnou difuzí nebo úspornějším odstřeďováním. Při něm je třeba vytvořit soustavu centrifug v řádu až tisíců kusů. 

Rozhovor s Janem Havránkem (zdroj: ČT24)

Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Teherán instaloval v provozu u Natanzu 8 600 centrifug, k obohacování ale zatím využívá jen 4 000 z nich. Celkem má toto zařízení kapacitu 54 tisíc odstředivek. Podle odhadů MAAE už bylo v Natanzu vyrobeno přes dvě tuny uranu obohaceného na 3,5 procenta. 

Íránský jaderný program už dlouho vzbuzuje ve světě obavy kvůli podezření, že usiluje o jadernou zbraň. Kvůli neústupnosti Teheránu, který se odmítá programu obohacování uranu vzdát, prosazují zejména USA vůči Íránu nové sankce. O těch se jednalo i včera, kdy se v sídle OSN sešli velvyslanci šesti zemí vyjednávajících s Íránem. Teherán vytrvale prohlašuje, že jeho jaderný program má výhradně mírové účely.