Prezidentské volby v Polsku budou do 20. června

Varšava - Prezidentské volby v Polsku se kvůli letecké katastrofě, při které dnes zahynul prezident Lech Kaczyński, budou konat dříve než v řádném podzimním termínu. Oznámil to dnes mluvčí polské vlády Pawel Graś. Volby budou nejpozději 20. června. Dnes zahynulo 88 představitelů politické elity Polska, vedení armády, poslanci, senátoři nebo představitelé církví. „Budou se konat předčasné prezidentské volby. Vyplývá to ze zákona a ústavy,“ uvedl mluvčí vlády. Povinnosti prezidenta automaticky převzal předseda horní komory parlamentu Bronislaw Komorowski. V čele centrální banky zatím stanul její dosavadní místopředseda Piotr Wiesiolek.

Při dnešní letecké katastrofě utrpěla obrovské ztráty hlavně největší opoziční strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, bratra-dvojčete zemřelého prezidenta. „Tváří v tvář této obrovské národní tragédii stojíme všichni na stejné straně. Neexistuje pravice ani levice. Neexistují žádné spory ani rozdíly,“ komentoval předseda horní komory parlamentu Komorowski situaci.

Komorowski se před dvěma týdny stal prezidentským kandidátem Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. Doposud platil za největšího rivala nynější hlavy státu, i když Lech Kaczyński svoji kandidaturu oficiálně neohlásil.

Nyní nastává nejen otázka, koho PiS vybere jako svého prezidentského kandidáta, ale také, zda a jak může dnešní tragédie volby ovlivnit. „Politické důsledky budou dlouhodobé a zřejmě zcela překreslí mapu polské politiky,“ uvažuje sociolog Jacek Wasilewski.

Centrální banku vede místopředseda

Nové vedení už má centrální banka, v čele zatím stanul její místopředseda Piotr Wiesiolek. Ve funkci tak nahradí dosavadního šéfa Slawomira Skrzypka, který spolu s prezidentem Lechem Kaczyńským zahynul. Na fungování banky by se bezprostředně nemělo nic měnit, podstatné bude až to, kdo bude zvolen novým guvernérem a zda si bude schopen udržet dostatečný odstup od vlády.

Jakkoli jde o tragickou událost, analytici se shodují, že finanční trhy v Polsku na ni v pondělí nijak zvlášť reagovat nebudou.

„Je důležité, aby centrální banka rychle zvolila nového guvernéra, který by díky svým zkušenostem a průpravě potvrdil, že naše měna a rezervy jsou v dobrých rukou,“ řekl šéf polské obchodní komory Andrzej Arendarski. Analytici většinou zdůrazňují, že hlavní je to, aby centrální banka nadále zůstala nezávislá. „Přemýšlím o (bývalém guvernérovi centrální banky Leszkovi) Balcerowiczovi. Pokud má tu možnost, měl by se uvolit,“ řekl Arendarski.

„Myslím, že v pondělí se budou všichni investoři soustředit na ústavní aspekty té události. Očekávám jen minimální reakci,“ řekl k předpokládané reakci finančních trhů hlavní ekonom finančního ústavu Raiffeisenbank ve Varšavě Jacek Wiśniewski.

V Polsku byl vyhlášen týdenní státní smutek

Bronislaw Komorowski, který po dnešním tragickém úmrtí prezidenta Lecha Kaczyńského převzal povinnosti hlavy státu, vyhlásil v zemi týdenní státní smutek.

V Polsku byly na příští týden zrušeny kulturní a sportovní akce, vlajky visí na půl žerdi. V Krakově se v poledne rozezněl zvon Zygmunta, jehož zvuk oznamuje mimořádné události.

Dlouhodobě se pravděpodobně projeví ztráta na svědomí národa. V letadle zahynuly klíčové figury polské historie, také pamětníci, rodiny obětí z Katyně, historici. Vůbec nejtěžší ránu ale utrpěla armáda. Tragický konec téměř celého velení je pro ni největší tragédií právě od katyňského masakru v roce 1940.