Tělo prezidenta Kaczyńského nalezeno, Putin a Tusk položili květiny

Smolensk/Varšava - Ruský premiér Vladimir Putin a polský premiér Donald Tusk položili ve Smolensku na místě letecké tragédie květiny. Ráno zde zahynul po pádu letadla polský prezident Lech Kaczyński a další desítky špiček polského veřejného života. Putin Tuskovi slíbil, že ruští a polští specialisté budou spolupracovat na co nejrychlejším objasnění tragédie. S Tuskem přiletěl do Smolensku i bratr zemřelého prezidenta Kaczyńského, Jaroslaw. Těla obětí budou podle Putina převezena k identifikaci do Moskvy a poté do Varšavy. Státní pohřeb by se podle zpravodaje ČT Miroslava Karase měl konat příští sobotu. V Polsku již dnes večer začal sedmidenní státní smutek. V pondělí bude státní smutek i v Rusku.

Putin ještě před setkáním s Tuskem ve Smolensku slíbil v co nejkratší době objasnit příčiny letecké katastrofy. „Je třeba udělat vše, aby byly v co nejkratší lhůtě objasněny příčiny tragédie,“ prohlásil Putin na poradě operativního štábu na místě neštěstí. Šéf vlády rovněž nařídil poskytnout veškerou pomoc pozůstalým, kteří mají přiletět do Moskvy k identifikaci obětí. Podle ruského ministra pro mimořádné situace byla na místě neštěstí nalezena těla všech 97 obětí a začala jejich přeprava do ruské metropole.

Smolenské letiště podle ruských představitelů vybízelo letoun polského prezidenta, aby vzhledem k husté mlze přistál raději ve Vitebsku či Minsku, ale piloti se přesto pokusili přistát na místě. Vyšetřující tým má již k dispozici dvě černé skříňky a našlo se i tělo polského prezidenta Lecha Kaczyńského.

Polská tragédie - Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Centrum Varšavy je plné květin a zapálených svíček

Polsko v 18:00 zahájilo sedmidenní státní smutek za oběti ranní letecké nehody u západoruského Smolenska. Hlavní pietní místo je v centru Varšavy jen pár metrů od prezidentského paláce. Je to místo, kde sloužil mši také papež a právě na jeho počest je zde postaven vysoký kříž. Nyní je tento kříž obklopen stovkami až tisíci květin a zapálených svíček. Právě sem se večer o půl deváté sešli lidé, aby uctili minutou ticha památku obětí tragédie a poté se zde konala neformální mše.

V neděli v poledne uctí celé Polsko památku zemřelých dvěma minutami ticha. Státní smutek, který v Polsku potrvá týden, uzavře zítra v Polsku supermarkety. Památku zemřelých připomene i mše, která se bude konat v neděli v poledne v pražském kostele sv. Jiljí. Mše bude v polském jazyce.

Donald Tusk:

„Je to asi nejtragičtější událost v poválečných dějinách našeho státu.“


Kaczyński, jeho choť a další ústavní činitelé zemřeli při havárii letadla na cestě do ruského Smolensku, kam jeli uctít památku tisíců Poláků, jež za druhé světové války v Katyni popravili Rusové. Polské weby se na znamení smutku zbarvily jen černobíle, stejně jako oficiální stránky prezidenta prezydent.pl. Ty odpoledne pod návalem návštěvníků zkolabovaly. Před prezidentským palácem byly umístěny kondolenční listiny, kam se Poláci mohou podepisovat, zůstanou tam celý víkend. V Bruselu před budovou Evropské komise byly vlajky staženy na půl žerdi.