První kolo voleb v Maďarsku vyhrál Fidesz

Budapešť - První kolo nedělních parlamentních voleb v Maďarsku podle očekávání zcela jasně vyhrál opoziční pravicový Fidesz. K ústavní většině mu chybí 52 křesel, které by podle analytiků mohl získat ve druhém kole 25. dubna. Do parlamentu vůbec poprvé proniklo krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), které skončilo těsně za druhými socialisty. Uspěla také ekologicky zaměřená strana Je možná jiná politika (LMP).

O tom, zda Fidesz sám získá v parlamentu ústavní dvoutřetinovou většinu nejméně 258 mandátů, rozhodne až druhé kolo. V něm se bude rozhodovat o zbývajících 121 mandátech.

Fidesz pod vedením Viktora Orbána získal podle ústřední volební komise po sečtení všech volebních lístků 53,37 procenta hlasů. Zajistil si tak 206 z 386 parlamentních křesel. Vládní socialisté za Fideszem skončili se značným odstupem s 28 křesly, Jobbik získal 26 mandátů a LMP pět křesel. Za 14 dní voliči rozhodnou ve druhém kole o zbývajících 121 mandátech.

Přestože Fidesz první kolo jasně vyhrál, první slova Viktora Orbána po ohlášení výsledků zněla pokorně: „Je mi jasné, že stojím před největším úkolem svého života, ale vím taky, že tenhle úkol je zvládnutelný.“ Mezi první úkoly Orbána, který se pravděpodobně stane premiérem, tak bude patřit zlepšení hospodářské situace země a ozdravení státního rozpočtu

Oslavovalo se i ve štábu radikálů. Za rok od eurovoleb zdvojnásobili počet voličů, ke spokojenosti ale měli daleko. „Počítali jsme s lepším výsledkem. Snadno se to mohlo taky povést, ovšem to tažení, které proti nám rozpoutali Fidesz a socialisté, bohužel některé naše voliče odradilo,“ litoval předseda Jobbiku Gábor Vona.

Systém voleb do Národního shromáždění je velmi komplikovaný. Takzvaný supersmíšený systém spojuje poměrnou a většinovou volbu. K volbám dorazilo 64,29 procenta z více než osmi milionů oprávněných voličů.

Výsledky nezpůsobily na Slovensku nervozitu

Očekávané vítězství strany Fidesz zatím na Slovensku nezpůsobilo nervozitu. Analytici sice už předem varovali, že některé slovenské politické strany v kampani k blížícím se slovenským volbám využijí úspěch národně orientovaného Fideszu k vyvolávání dojmu „maďarské hrozby“, první reakce slovenských politiků však zatím nejsou tak ostré.

Premiér Robert Fico, který v minulosti Orbána ostře kritizoval, se dnes omezil na prohlášení, že je připraven se s budoucím maďarským premiérem setkat ještě před červnovými parlamentními volbami na Slovensku. „Se svým maďarským kolegou jsem ochoten se sejít kdykoli, kdekoli a jednat s ním o čemkoli, co se týká našich společných zájmů jako sousedů a členských zemí NATO a EU,“ řekl dnes na konferenci věnované zahraniční politice.