Do Moskvy přiletěli z Varšavy první pozůstalí

Moskva - Zvláštním letadlem dnes v noci z Varšavy na moskevské letiště Domodědovo přiletěli první pozůstalí po obětech sobotního leteckého neštěstí u Smolenska, při němž zahynuly desítky polských politických a armádních činitelů. Předpokládá se, že v Moskvě budou přítomni identifikaci těl obětí a doprovodí je na pietní cestě zpátky do vlasti.

Po příletu se polských rodin ujalo na čtyřicet lékařů a psychologů z Ruska a Polska. Moskevská radnice přistavila autobusy, jimiž pozůstalí odjeli do hotelu Renessans. Náklady spojené s jejich pobytem hradí ruská strana. Druhý letoun s pozůstalými by měl z Varšavy do Moskvy odletět během dnešního dopoledne.

Polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová, která do Moskvy přiletěla už v neděli, dnes novináře upozornila, že zjištění totožnosti a ohledání pozůstatků zemřelých osob bude komplikované. Jen dvanáct z nich bylo možné identifikovat okamžitě, totožnost dvaceti dalších se podařilo zjistit ruským patologům. Určit totožnost ostatních 64 bude možné jen s využitím testů DNA.

Z celého světa přicházejí i dva dny po katastrofě další kondolence a projevy soustrasti. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová navštívila v neděli polské velvyslanectví ve Washingtonu, aby se tu zapsala do kondolenční knihy. Prohlásila při této příležitosti, že její země bude společně s Polskem „kráčet k takové budoucnosti, za níž lidé v letadle do Smolenska položili život“.