Thajským demonstrantům se dostalo podpory armády a volební komise

Bangkok – Se 14 prázdnými rakvemi dnes tisíce demonstrantů pochodovaly ulicemi Bangkoku. Protestovali tak proti víkendovým střetům s pořádkovými silami, při kterých zemřelo 21 lidí a téměř 900 jich bylo zraněno. Těla obětí byla převezena k pitvě, která má zjistit přesnou příčinu úmrtí. Protivládní demonstrace trvají v thajské metropoli už měsíc. Protestující se ale dnes dočkali nečekané pomoci - volební komise doporučila rozpustit stranu premiéra Apchisita Vedžadžívy.

Komise rozhodla, že Vedžadžívova Demokratická strana zneužila příspěvky na volební kampaň. O rozpuštění strany ale musí rozhodnout ústavní soud v řízení, jehož termín zatím nebyl stanoven. Dnešní rozhodnutí volební komise tak poskytlo nový zvrat v nynější thajské politické krizi, v níž protestující požadují, aby premiér odstoupil, rozpustil vládu a vypsal předčasné volby. Vyjádření volební komise navíc přišlo v době, kdy šéf thajské armády generál Anupong Paočinda podpořil klíčový požadavek demonstrantů a prohlásil, že parlament by mohl být rozpuštěn v zájmu ukončení protestů. Dosud se přitom předpokládalo, že má Vedžadžíva podporu vlivné armády, která tradičně v thajské politice sehrává významnou úlohu a v minulosti neváhala v dobách politické nejistoty provést státní převrat.

Protivládní demonstrace v Bangkoku trvají už měsíc, dosud ale byly převážně poklidné. Ve středu vyhlásila vláda v hlavním městě výjimečný stav a zmobilizovala desetitisíce vojáků a policistů. Pořádkové síly proti demonstrantům poprvé zasáhly v pátek, kdy se je snažily rozehnat vodními děly a slzným plynem u opoziční televize. V sobotu se policie a armáda snažily získat kontrolu nad dvěma částmi města, které odpůrci režimu už týden blokují. Nejprve proti nim použily slzný plyn a vodní děla, později došlo i na střelbu.

Místo sobotního krveprolití se stalo novou smutnou turistickou atrakcí města. Zaschlá krev na chodnících připomíná, co se tady stalo. Mezi mrtvými byli také čtyři vojáci, což podle thajské vlády naznačuje, že někteří demonstranti jsou ozbrojeni, přestože tvrdí opak.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury je nyní v Thajsku asi 400 českých turistů, žádný z nich ale potíže při dovolené nemá. Nicméně české ministerstvo zahraničí doporučuje občanům cestovat do Bangkoku pouze v naléhavých případech a při pobytu v Thajsku dbát zvýšené opatrnosti a důsledně se vyhýbat místům demonstrací. Okamura upozornil, že Bangkok je sice vstupní branou do Thajska, avšak pobytová místa jsou od něho vzdálena. Nejpopulárnějšími místy pobytů jsou letoviska Pchúket, Pattaja, Koch-Samuj, Pchi-Pchi, Krabi, historické místo Čing Maj na severu země a světoznámý most přes řeku Kwai.