V procesu s Karadžičem vypovídal první svědek

Haag - Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu dnes po více než měsíčním odročení pokračoval proces s někdejším vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem, který je obžalován z genocidy. U soudu vypovídal první svědek - Ahmet Zulić, který byl vězněn v jednom z bosenskosrbských zajateckých táborů pro Muslimy.

Zulić soudcům popsal, jak v roce 1992 během brutálního obsazování vesnice Srby nedaleko západobosenského města Sanski Most uhořel jeho tchán. Vesnice byla předtím zničena dělostřeleckým útokem. Již dříve v písemné výpovědi uvedl, jak bosenskosrbští vojáci zabili 20 muslimských mužů, kteří si předtím vykopali vlastní hroby. Zulić během svého věznění v táboře Manjača od června do listopadu 1992 zhubl z 90 na 55 kilogramů.

Zulić také svědčil v procesu s někdejším srbským a jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem, který v březnu 2006 zemřel v haagské věznici na infarkt.

Karadžić před tribunálem (zdroj: ČT24)

Soudci dnes Karadžiče upozornili, že mu nepovolí několikahodinové křížové výslechy svědků, jako to často činil Milošević. Karadžić na druhou stranu prohlásil, že neplánuje svědčit na svou vlastní obhajobu. To by mohlo žalobce připravit o možnost křížového výslechu ohledně jeho aktivit během války.

Čtyřiašedesátiletý Karadžić je obžalován z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jichž se měl dopustil během bosenské války v letech 1992-1995. Dopaden byl v červenci 2008 v Bělehradě po 13 letech ukrývání. Hrozí mu doživotní vězení.

Soud byl zahájen loni 26. října, ale Karadžić ho bojkotoval. Jednání se opět rozběhlo na začátku letošního března, ale po dvou dnech bylo pozastaveno, protože Karadžić žádal více času na přípravu obhajoby.