Polskou tragédii využívají internetoví podvodníci

Varšava - Od tragické nehody speciálu prezidenta Lecha Kaczyńského u Smolensku uplynuly skoro čtyři dny. Zatímco v Polsku se život prakticky zastavil, jiní událost bez váhání využili k podvodům a nabídce předražených služeb prostřednictvím internetu a mobilních telefonů. Šokovaným Polákům například někdo nabízí na první pohled ušlechtilou službu - SMS s kondolencí na určené telefonní číslo. Háček je ale v ceně. Za zprávu totiž lidé zaplatí v přepočtu skoro dvě stě korun.

Odborníci z polského telekomunikačního úřadu neskrývají znechucení. Víc ale udělat nemůžou, protože provozovatel služby podle nich neporušuje žádné předpisy.

Internet rychle zaplavily další podvody. Lidi sice v prvním okamžiku nic nestojí, o to víc jsou ale nebezpečné. Princip je jednoduchý - falešné odkazy navádí uživatele na stránku s informacemi o tragické havárii. Místo dalších podrobností nebo interaktivního obsahu ale nabízí falešný antivirový program. Ve skutečnosti se jedná o škodlivý software.

Internetoví podvodníci v Polsku mají žně (zdroj: ČT24)

Podobné útoky nejsou nic výjimečného. Podvodníci zneužili vlnu tsunami, která udeřila na jihovýchodní Asii v roce 2004, stejně jako lednové zemětřesení na Haiti a řadu dalších událostí. Princip, na kterém podvody fungují, se přitom v podstatě nemění.