Bakijev je ochoten odstoupit, chce jednat s opozicí

Biškek - Svržený kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev oznámil, že se dobrovolně vzdá funkce, pokud mu prozatímní vláda, která jej 7. dubna připravila o moc, zaručí osobní bezpečnost. Šéfka prozatímní vlády Roza Otunbajevová mu ale slíbila, že záruku dostane jen on, a nikoli celá jeho rodina. Podmínila to navíc tím, že Bakijev musí zemi opustit. Kyrgyzský prezident po násilných protestech příznivců opozice utekl z Biškeku a ukrývá se na jihu země.

Nové vedení státu dnes z hlavního města Biškeku Bakijevovi vzkázalo, že pokud se během dne nevzdá, bude zatčen. „Zrušili jsme prezidentovu imunitu a očekáváme, že se vzdá,“ řekl novinářům vicepremiér Azimbek Beknazarov. „Když se nevzdá, bude zadržen.“

Bakijev i po převratu trval na tom, že je nadále kyrgyzským prezidentem, odmítal se funkce vzdát. Teď si to ale rozmyslel. Na tiskové konferenci oznámil, že pokud bude zaručena jemu i jeho rodině bezpečnost, je připraven odstoupit.

Zároveň uvedl, že je ochoten jednat s předsedkyní prozatímní vlády Rozou Otunbajevovou. Pozval ji ale do svého sídla na jihu země, neboť se obává, že v metropoli, kterou ovládá opozice, by mu hrozilo nebezpečí.

Otunbajevové ale už dochází z Bakijevem trpělivost: „Jeho setrvávání v Kyrgyzstánu je problémem pro budoucnost země. Je mimořádně obtížné mu zaručit bezpečnost, když lid žádá, aby byl postaven před soud.“

Prozatímní vláda prodlouží USA nájem základny

Otunbajevová dnes také oznámila, že její vláda prodlouží platnost nájmu vojenské základny v Manasu, kterou USA používají k zásobování spojeneckých vojsk v Afghánistánu. „Pronájem bude automaticky prodloužen o rok, až platnost nynější smlouvy v srpnu vyprší,“ řekla Otunbajevová. Po převratu se právě Spojené státy o budoucnost klíčové logistické základny obávaly, teď si ale mohou oddechnout.

Příznivci kyrgyzského prezidenta Kurmanbeka Bakijeva
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits