Nová kyrgyzská vláda: Bakijev musí před soud

Biškek – V Kyrgyzstánu se hraje o osud exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Předsedkyně přechodné vlády Roza Otunbajevová prohlásila, že musí být souzen za krveprolití ze 7. dubna, kdy byl svržen. Bakijev uprchl na jih země. Včera oznámil, že je ochoten vzdát se oficiálně funkce, pokud současná moc zajistí bezpečí jemu i jeho rodině. Podle Otunbajevové ale Bakijev příležitost k odchodu ze země propásl.

Otunbajevová dnes prohlásila, že když se Bakijev dostane do rukou nové vlády, bude postaven před soud. Zároveň ale zdůraznila, že nepřipustí žádný samosoud nebo veřejné lynčování.

Bakijev včera naznačil, že by mohl odstoupit, pokud by jemu i jeho rodině byla zaručena bezpečnost. Prozatímní vláda mu ale vzkázala, že záruky o bezpečnosti dá jen jemu, a nikoli jeho celé rodině. „Bakijev prohlašuje, že jemu a jeho příbuzným je nutné zajistit bezpečnost. Lidé ale říkají, že překročil hranice své imunity a musí být postaven před soud,“ uvedla Otunbajevová. Před sídlem dočasné vlády v Biškeku se dnes shromáždili lidé, kteří s kyrgyzskými vlajkami nad hlavou požadovali soud Bakijeva.   

Spojené státy nabídly nové vládě v Kyrgyzstánu svou pomoc. Lety z tamní základny, kterou využívá americká armáda, jsou zatím kvůli nestabilní situaci přerušené. Otunbajevová se dnes setkala v Biškeku s náměstkem americké ministryně zahraničí pro jižní a střední Asii Robertem Blakem. Ten je prvním vysokým oficiálním představitelem Washingtonu, který přicestoval po převratu do Biškeku. Už včera předsedkyně prozatímní vlády ujistila, že prodlouží Spojeným státům nájemní smlouvu. 

Delegace nové kyrgyzské vlády dnes vyrazila do Moskvy, aby zde jednala o podmínkách takzvané humanitární pomoci. Kyrgyzská státní kasa je prý totiž zcela prázdná. Rusko oznámilo, že dá nové kyrgyzské vládě 50 miliard dolarů v podobě půjček a dotací. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv k situaci v Kyrgyzstánu v úterý ze světového bezpečnostního summitu ve Washingtonu řekl, že země prý je na pokraji občanské války. Kdyby do ní podle Medvěděva spadla, z Kyrgyzstánu by se mohl stát „druhý Afghánistán“.

Letecká základna Manas
Zdroj: ČT24