Fischer: Terorismus klepe na dveře

Washington - Na jaderném summitu ve Washingtonu se 47 zemí shodlo, že do roku 2014 zabezpečí na světě jaderný materiál, který by mohl padnout do rukou teroristů. Svět by se tak měl stát výrazně bezpečnějším. Český premiér Jan Fischer ale před tímto cílem vidí ještě mnoho práce, aby se z těchto slov nestaly jen plané sliby.

„Kéž by tomu tak bylo, kéž by vůle politiků byla tak silná, že by se to povedlo. Jsou kouty světa, které jsou riskantní, ty ale na tento summit pozvány nebyly, byly tady ale identifikovány jako oblasti potencionálních potíží nebo rizik,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 český premiér Jan Fischer. Ten vidí stejně jako ostatní účastníci summitu nebezpečí především v jaderném programu Íránu a Severní Koreje.

Americký prezident Barack Obama varoval ve Washingtonu svět před tím, že by jaderný materiál skončil v nepovolaných rukou. „Dnes vyhlašujeme, že hrozba jaderného terorismu je jedna z největších hrozeb pro mezinárodní bezpečnost,“ uvedl.

Rozhovor s Janem Fischerem (zdroj: ČT24)

Stejný názor má i Fischer: „To téma je aktuální, terorismus klepe na dveře. Je dobré být připravený a ta rizika tu jsou.“ Dodal ale, že Česko je, co se týče kontroly jaderných materiálů, dobře zabezpečené: „Jsem velice rád, že zastupuji zemi, která má tyto věci určitě v pořádku, pod dobrou kontrolou a pod dobrým dohledem. Není tomu tak všude ve světě.“

Na pořadu dne byla proto ve Washingtonu otázka Íránu. Spojené státy se přiblížily cíli uvalit na Teherán sankce, které by ho přinutily opustit jaderné ambice: Čína kývla na jednání o podobě nových sankcí. Ty chce Washington prosadit v Radě bezpečnosti ještě teď na jaře.

Některé státy se ve Washingtonu zavázaly ke konkrétním krokům. USA a Rusko zlikvidují 68 tun přebytečného plutonia, které by stačilo na 17 tisíc jaderných hlavic. Americká strana ho využije v civilních jaderných elektrárnách. Mexiko, Chile a Ukrajina slíbily, že se vzdají veškerého obohaceného uranu.

Závěry washingtonské schůzky nejsou závazné a bude záležet na dobré vůli účastníků. Na potřebě prohloubit jadernou bezpečnost se ale shodli. Pokroky prověří následný summit za dva roky v Jižní Koreji.

Summit ve Washingtonu
Zdroj: ČT24