Speciální počítačová hra pomáhá lidem s demencí

Londýn - Britští univerzitní psychologové vytvořili počítačovou hru pro pacienty s demencí. Věří, že interaktivní zábava zafunguje jako léčba a třeba jim osvěží vzpomínky na předchozí život, což je často to nejcennější, co mají a na čem lpějí. Hra sice nevypadá nijak složitě a není ani posledním výkřikem technologie a grafiky, ale přesně plní svůj účel. „Vrací jim to vzpomínky na minulost. Vypráví, jak byli mladí, jak cestovali, co se tehdy dělo, vzpomínají třeba na proslovy Winstona Churchilla,“ popisuje reakce pacientů pečovatelka Cecilia Owusuová.

Pro mnohé z pacientů pečovatelských ústavů ztrácí čas smysl. Každá hodina, kdy se nemůžou podělit o své myšlenky s někým jiným je promrhaná a ukázky z filmů, inscenací a starých zpráv jim mají usnadnit komunikaci s ošetřovateli. "Dali jsme si záležet, aby komunikace s ošetřovateli neprobíhala jako výslech. Neptají se: 'Pamatujete si to? Dívali jste se na ten pořad taky?' Spíš se snaží povzbuzovat pacienty k tomu, aby se sami rozpovídali," vysvětluje Alene Astellová, psycholožka, autorka programu Dementia Life.

Různými formami demence, například Alzheimerovou chorobou, trpí kolem třiceti milionů lidí. Pokud se neobjeví účinná léčba, do roku 2050 by jich měl být více než trojnásobek. Bez podnětů, které by jim pomáhaly se jejich vzpomínky pozvolna rozplývají.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)