V Súdánu unesli čtyři příslušníky mise UNAMID

Chartúm - Čtyři příslušníci společné mise OSN a Africké unie byli uneseni v západosúdánském regionu Dárfúr. K činu se zatím nikdo nepřihlásil. Dva muži a dvě ženy z Jihoafrické republiky zde pracovali jako poradci policie. Naposledy se zdržovali na základně poblíž správního střediska Njala na jihu Dárfúru. Odtud odjeli v neděli a pak už je nikdo neviděl. Zmizeli beze stopy v oblasti, kde operují povstalecké skupiny. Za poslední rok zavlekli tamní ozbrojenci 18 cizinců.

V Súdánu právě probíhají parlamentní volby. Po téměř čtvrtstoletí se o hlasy lidí uchází několik politických stran. Vláda v Chartúmu se dohodla s povstaleckými skupinami na klidu zbraní. Přesto je situace v Dárfúru napjatá. Evropská unie odtud stáhla své volební pozorovatele kvůli obavám o jejich bezpečnost.

Mluvčí mise UNAMID:

„Byli uneseni. Děláme vše, co můžeme, abychom zajistili, že budou bez újmy propuštěni.“

Únos modrých přileb v Súdánu (zdroj: ČT24)

Konflikt v Dárfúru mezi vládními silami a povstaleckými skupinami trvá od roku 2003. Podle OSN si vyžádal přes 300 tisíc mrtvých, kolem 2,5 milionu lidí muselo opustit své domovy. Súdánské úřady nicméně tvrdí, že v konfliktu zemřelo pouze 10 tisíc lidí, a obviňují západní média z přehánění.