Do Varšavy dorazilo 34 rakví, identifikováno je 70 obětí

Varšava - Lékaři a pozůstalí už identifikovali 70 z 96 obětí sobotní polské letecké katastrofy u Smolenska. Na varšavské letiště bylo z Ruska převezeno dalších 34 rakví s těly obětí neštěstí, při němž zemřel prezident Lech Kaczyński, jeho žena a desítky politických a armádních špiček. Vyšetřování se zatím zdržuje oficiálních závěrů, ale podle médií technická komise dospěla k závěru o chybě pilota, který se rozhodl přistát v extrémních podmínkách. Zřejmě se dopustil i chyby v pilotáži.

Vyšetřování tragédie ve Smolensku stále pokračuje. Ze záznamů černých skříněk vyplývá, že nikdo z pasažérů nevyvíjel na piloty ohledně přistání nátlak. Ruští vyšetřovatelé také potvrdili, že před pádem letadla nedošlo k explozi ani požáru na palubě. „Asi 1500 metrů před přistávací plochou letoun zachytil levým křídlem o břízu. Stroj letěl velmi nízko - měl být asi 80 metrů nad zemí, ve skutečnosti ale jen 16 metrů. Po ztrátě křídla se převrátil vzhůru nohama a dopadl na zem, kde začal hořet,“ popsal postup ve vyšetřování zpravodaj ČT ve Varšavě Miroslav Karas.

Wawel není pro Kaczyńského, protestují Poláci

Národ sjednocený tragédií rozděluje rozhodnutí, kde má být prezidentský pár pohřben. Tisíce lidí nesouhlasí s tím, aby byli prezident a jeho žena pochováni na krakovském hradě Wawel. Biskupská konference dnes vyzvala k ukončení sporů o to, kde bude zesnulý polský prezident pohřben. „Rozhodnutí zamýšlené k uctění všech obětí leteckého neštěstí, jaké nemá v polské historii obdoby, je třeba respektovat,“ hájilo dnes rozhodnutí uložit ostatky polského prezidenta na Wawelu vedení biskupské konference. 

Také dnes večer se v Krakově sešlo několik stovek odpůrců i několik desítek stoupenců pohřbu Kaczyńských na Wawelu. Většina odpůrců před sídlem kardinála protestovala mlčky. „Nebudeme křičet ani skandovat žádná hesla, protože to se v čase smutku nehodí. Chceme ale dát najevo naši nespokojenost s rozhodnutím kardinála Dziwisze,“ řekla jedna z manifestujících. Další tisíce lidí se k protestu přidaly na internetu. Skupina na Facebooku už má 26 tisíc členů.

Zádušní mši za oběti havárie bude dnes večer v katedrále svatého Bartoloměje v Plzni celebrovat biskup František Radkovský. Památku zesnulého prezidenta společným setkáním na pražské Letné uctí i zástupci Československo-polské solidarity. Ti dnes ve Studiu 6 připomněli i minulost zesnulého prezidenta a jeho působení v nezávislém odborovém hnutí Solidarita, jejímuž vzniku byl přítomen a jehož členem byl od začátku osmdesátých let. S Výborem na obranu dělníků (KOR) jako právník spolupracoval od poloviny 70. let a do roku 1991 byl také blízkým spolupracovníkem Lecha Walesy. S tím se ale později dostal do sporu. Šlo především o zásadní ideové rozdíly ohledně komunistické minulosti Polska, od níž se Kaczyński v rámci svého projektu 4. republiky chtěl jasně distancovat.

Matka Kaczyńského stále neví, že její syn je po smrti

Až 13 hodin čekají ve Varšavě u prezidentského paláce tisíce lidí, které se chtějí poklonit památce tragicky zesnulé hlavy státu a jeho choti. V neděli letadlo přepraví těla prezidentského páru do Krakova. Zde se v Mariánském kostele na Starém Rynku uskuteční mše, jíž se zúčastní desítky hlav států. V těžké situaci je bratr-dvojče zemřelého prezidenta Jaroslaw Kaczyński. Těžce nemocné matce Jadwize, která je v nemocnici, bude muset teprve povědět, že ztratila syna. Lékaři před ní tragédii tají v obavách o její zdraví.

Jadwigu Kaczyńskou přivezli lékaři na jednotku intenzivní péče varšavské nemocnice na začátku března s akutním onemocněním plic. Před Velikonocemi se ale její stav natolik zlepšil, že ji mohli odpojit od přístrojů.

Národní stadion by se mohl jmenovat po Lechu Kaczyńském

Zatímco nyní mnoho polských měst má ulici pojmenovanou po obnoviteli polské státnosti po roce 1918 a meziválečném autokratovi Józefu Pilsudském, v budoucnu se lidé budou pravděpodobně procházet také ulicemi Lecha Kaczyńského. Řada městských samospráv chce tímto způsobem uctít památku prezidenta a jeho choti Marie.

Ulici po zemřelém prezidentovi plánují pojmenovat radní ve východopolském Lublině nebo Kielcích ve středu země. V Olsztyně na severu Polska se staví nová ulice, která zřejmě ponese název Lecha a Marie Kaczyńských. V Lublině by také mohl stát pomník ve tvaru lavičky, na níž by seděl prezidentský pár.

Vojvodství ani jednotlivá města také nyní nešetří tituly čestných občanů. Dolnoslezský sejmík, tedy obdoba krajského zastupitelství, ho ve středu udělil hned sedmi lidem najednou, mezi nimi třeba pilotovi havarovaného letounu Tu-154.

Lech Kaczyński se dnes stal čestným občanem Varšavy, kde se narodil a kde působil jako primátor. Vzápětí po jeho tragické smrti se na internetových fórech objevily návrhy, aby po něm byl pojmenován národní stadion. Ten se ve Varšavě staví kvůli mistrovství Evropy v kopané, které Polsko v roce 2012 uspořádá spolu s Ukrajinou.