Kyrgyzský prezident míří do Kazachstánu

Biškek - Svržený kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev dnes opustil zemi a zvláštním vojenským letadlem údajně odletěl do sousedního Kazachstánu k jednání s tamním prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Agentura Reuters uvedla s odvoláním na zdroj z přechodné kyrgyzské vlády, že Bakijev podepsal rezignační dopis. Před odjezdem Bakijev novinářům řekl, že o jeho dalším osudu „nyní rozhodují prezidenti Ruska, Kazachstánu a dokonce USA“.

„Díky společnému úsilí prezidentů Kazachstánu, USA a Ruska Nursultana Nazarbajeva, Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva a díky aktivnímu zprostředkování OBSE, OSN a Evropské unie bylo dnes dosaženo dohody mezi prozatímní vládou Kyrgyzstánu a prezidentem Kurmanbekem Bakijevem, aby opustil zemi,“ uvedla dnes Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Bakijev dnes po neúspěšném pokusu o mobilizaci svých stoupenců v druhém největším kyrgyzském městě Oš oznámil, že obdržel nabídku politického útočiště od běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a prezidenta Kazachstánu. Zatímco využití té první obratem odmítl, druhou možnost využil.  

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Bakijev tedy směřuje do sousedního Kazachstánu. OBSE tvrdí, že jde o „důležitý krok ke stabilizaci situace“. Podle Reuters je odlet Bakijeva krokem k odvrácení občanské války v Kyrgyzstánu. Svržený kyrgyzský prezident chce v Kazachstánu jednat s tamní hlavou státu Nursultanem Nazarbajevem.

Odletu Bakijeva do Kazachstánu předcházel incident. Ten se odehrál na jeho mítinku v Oši, kde hovořil ke svým příznivcům. Mluvit ale stačil jen několik vteřin. Další slova zanikla v salvách ze samopalu. Do vzduchu střílela paradoxě prezidentova ochranka. Bodyguardi chtěli odehnat útočníky, kteří mítink narušili. Nakonec akci sami rychle ukončili a prezident utekl z města.

Kurmanbek Bakijev
Zdroj: ČT24