Obama podpoří americký vesmírný program 6 miliardami

Mys Canaveral – Americký vesmírný program bude v příštích pěti letech bohatší o šest miliard dolarů, navýšení rozpočtu NASA dnes oznámil americký prezident Barack Obama. Ten naznačil, že USA začnou vyvíjet novou raketu schopnou nést těžké náklady, chystají nové průzkumné sondy na Mars či robotický průzkum sluneční soustavy. Projekt návratu na Měsíc se ale odkládá.

Podle Obamy stojí před Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) jiné úkoly než v minulosti, kdy Spojené státy soupeřily v dobývání vesmíru se Sovětským svazem. „Měřítko našich úspěchů se změnilo,“ řekl. NASA se proto podle něj musí zaměřit na nové úkoly, protože na Měsíci už Spojené státy byly.

Dodal, že kromě vývoje nové rakety či průzkumu Marsu se nyní NASA zaměří i na přípravu nástupce Hubbleova teleskopu, prodloužení životnosti mezinárodní vesmírné stanice (ISS), vůbec první let astronautů na asteroid či vývoj nové kosmické lodi, která by je byla schopná dopravit do hlubšího vesmíru.

Barack Obama:

„Budeme létat do vesmíru rychleji a častěji. Výzkum nám pomůže zlepšit technologie a snížit náklady. To má zásadní význam pro dlouhodobou udržitelnost letů do vesmíru.“

Obama za zrušení projektu návratu na Měsíc čelí tvrdé kritice, prý tak bere Americe vedoucí roli ve vesmíru. Předchůdce Baracka Obamy George Bush chtěl americké kosmonauty vrátit na Měsíc do roku 2020. Rozpočet agentuře ale nezvýšil. Obama se teď Měsíce vzdává úplně. „Chápu, že někteří věří, že bychom se měli vrátit k plánům na lety na Měsíc, jak bylo původně plánováno. Ale dovolte mi říct – tam už jsme byli,“ prohlásil Obama.


Ne všem se ale Obamovy plány líbí. Jim Lovell, kapitán Apolla 13, společně s dalšími legendami americké astronautiky, například prvním a posledním mužem na Měsíci Armstrongem, sáhli k nezvyklému kroku. Napsali prezidentovi ostrý dopis, že konec pilotovaných letů do vesmíru je pro Ameriku cesta do průměru. 

Bílý dům se hájí, že projekt návratu na Měsíc byl předražený a zpožděný. Tvrdí, že soukromé firmy dopraví astronauty do vesmíru třikrát levněji než NASA.