Jihokorejská loď se potopila po vnějším výbuchu

Soul - Za potopení jihokorejské korvety Čchonan zřejmě mohl výbuch mimo loď. Podle odborníků tak může mít neštěstí na svědomí buď severokorejské torpédo, nebo bludná mina. Válečná loď se potopila na konci března na běžné hlídce u sporné námořní hranice obou Korejí. Při katastrofě zemřelo víc než třicet námořníků, další se stále pohřešují.

„Byl to s největší pravděpodobností výbuch vně lodi, který ji rozlomil na dvě části“, řekl novinářům vrchní vyšetřovatel neštěstí Jun Tuk-jong.   

Rutinní hlídka se proměnila v tragédii, jihokorejská korveta Čchonan se potopila u sporné námořní hranice se Severní Koreou. Nehodu zapříčinil výbuch, 80 členů posádky se zachránilo, dalších 36 ale takové štěstí nemělo. Včera jejich těla vyprostili vyšetřovatelé poté, co obří jeřáb vytáhl trosky korvety z moře. Navíc dalších 8 námořníků se ještě pohřešuje. 

Spekulovalo se, že se loď mohla potopit po útoku severokorejských sil, to ale nakonec Soul vyloučil s tím, že se v kritické době v místě nepohybovala žádná severokorejská plavidla. Výbuch na lodi tak nejspíš mohla způsobit bludná mina.