Poslední cesta polského prezidentského páru skončila na Wawelu

Krakov - Poláci se naposledy rozloučili se svým tragicky zesnulým prezidentem a jeho manželkou. Rakve s jejich ostatky byly v doprovodu nejbližších a pozvaných hostů převezeny na krakovský hrad Wawel, kde v 18:05 21 dělostřeleckých salv oznámilo uložení ostatků prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky v kryptě hradu Wawel. Zde už se závěrečného obřadu zúčastnili jen nejbližší. Manželé spočinuli v kryptě katedrály, kde jsou pohřbeni polští králové a další velké osobnosti dějin Polska. V ulicích Krakova se s prezidentským párem rozloučilo přes 150 tisíc lidí. Kdo měl možnost, sledoval na velkoplošných obrazovkách zádušní mši v Mariánské bazilice. Od příštího týdne budou následovat další pohřby obětí.

Ostatky prezidentského páru jsou uloženy v sarkofágu z onyxu krémové barvy původem z Turecka. Manželé spočinuli v předsíni krypty obnovitele polské státnosti po roce 1918 maršála Józefa Pilsudského. V okamžiku, kdy byly rakve ukládány do sarkofágu, zaznělo 21 ran z děla.

Na mši byli pozváni jen příbuzní manželů Kaczyńských, nejvyšší polští představitelé a zahraniční hosté. Kromě šéfa Kremlu Dmitrije Medvěděva se mše zúčastnil mimo jiné i ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Oba po obřadu odletěli domů. Před pátou hodinu přiletěl z Říma do Krakova i gruzínský prezident Michail Saakašvili, který zamířil z letiště rovnou na hrad Wawel. Česko zastupoval prezident Václav Klaus s manželkou Livií, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka. Účast na pohřbu kvůli sopečnému prachu zrušil například prezident USA Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Já bych rozuměl tomu, že nepřijede kanadský premiér nebo australský generální guvernér…, ale že nepřijedou někteří Evropané, to se mi zdá neomluvitelné,“ komentoval situaci Klaus.

Smuteční mši sloužil metropolita krakovský kardinál Stanislaw Dziwisz. „Katyň před 70 lety dva národy od sebe vzdálila, zatajování pravdy o nevinné prolité krvi neumožnilo, aby se bolestné rány zacelily,“ řekl. S pohledem na ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva, který na mši přiletěl z Moskvy, ale dodal, že soucit a pomoc po tragédii u Smolenska oživuje naděje na sblížení a smíření „našich dvou slovanských národů“.

Rakve s ostatky polského prezidentského páru dorazily do Krakova dnes dopoledne. Do města polských králů je z Varšavy dopravilo vojenské letadlo. Smuteční kolona pak zamířila v doprovodu tisíců Poláků, kteří na auta házeli květiny, do Mariánské baziliky na Starém rynku.

Ještě ráno ale byly rakve Kaczyńských ve varšavské katedrále sv. Jana Křtitele. Cestou na letiště kolona projížděla místy, která byla Kaczyńskému blízká. Mezi jinými náměstí, na němž stojí varšavská radnice, v jejímž čele Kaczyński od roku 2002 do roku 2005 stál. Kolona projela také kolem muzea protiněmeckého varšavského povstání z roku 1944, o jehož vznik se zasadil právě prezident.