Thajský Bangkok čeká válka barev

Bangkok - Žlutým stoupencům vlády se nelíbí, jak opoziční Červené košile paralyzují hlavní město. Žlutí teď vládě dali ultimátum: Do týdne demonstranty rozeženete, nebo to uděláme sami. Bangkok přestal žít normálním životem už v březnu, kdy ulice zaplavili demonstranti - a když minulou sobotu vzplálo násilí, stálo to život 23 lidí.

Všední den v Bangkoku. Demonstranti přeskupují síly a manévrují - opustili stěžejní náměstí v centru metropole a přemístili se na jedno místo a okupují tak jednu z nejdůležitějších tepen v zemi přímo v obchodním srdci Bangkoku. 

Všechny podniky, obchodní ředitelství, banky, nákupní střediska v této čtvrti jsou kvůli protestům uzavřeny. Thajskému hospodářství tak vzniká každý den škoda ve výši osmdesáti šesti milionů korun. V ulicích se objevují i stoupenci současné vlády a dožadují se okamžitého ukončení protestů. A thajská vláda se z bezpečnostních důvodů uchýlila na vojenskou základnu. Tvrdí, že demonstranti a jejich vůdci porušují zákony. „Červené košile musí respektovat zákony. Musí respektovat, že občané mají právo pohybovat se po městě volně a žít bez strachu z činů demonstrantů. Musí vrátit ulice do normality a musí se vrátit k jednacímu stolu,“ dodává mluvčí thajské vlády. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

To ale nebude lehké. Demonstranti financováni bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrem vyjednávat odmítají a nadále trvají na rezignaci úřadujícího ministerského předsedy Apchisita Vedžadžívy. Chtějí jeho odchod ze země, rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb. „My se nevzdáme a zůstaneme tady, dokud členové vlády nesplní naše požadavky. Jestliže to neudělají, nepůjdeme domů, budeme protestovat tak dlouho, jak to bude možné,“ vyhlašuje vůdce Rudých košil. 

Někteří politologové to označují za třídní boj. Rudé košile jsou většinou z chudého thajského venkova, zatímco stoupenci vlády - tedy Žluté košile, tvoří střední a bohaté vrstvy země. Odstoupení vlády ale odborníci nedoporučují. Potvrdil by se nebezpečný precedens: Davy v ulicích by pak mohly odvolat každý další kabinet podle libosti a pětiletý začarovaný kruh thajských politických krizí se nepodaří rozbít.

Protivládní protesty v Thajsku
Zdroj: David Longstreath/AP Photo