Šéfové irácké al-Káidy dopadeni

Bagdád - V Iráku v sobotu irácké a americké síly zabily dva tamní nejhledanější teroristy. Šéfa samozvaného Islámského státu v Iráku abú Umara Bagdádího a vůdce irácké odnože al-Káidy Ajúba Masrího. Ten byl přitom za mrtvého prohlášen už dvakrát, tentokrát ale podle iráckých úřadů jeho totožnost potvrdily zkoušky DNA.

Podle premiéra Nurího Málikího zabily v sobotu irácké a americké síly při operaci v oblasti jezera Tartar severně od Bagdádu. Oba dopadení muži patří v Iráku k nejhledanějším teroristům. Malikí potvrdil jejich totožnost, prý byla ověřena testy DNA. 

Irácké síly obklíčily dům, kde se oba muži ukrývali. Následoval raketový útok na budovu. Dům byl zničen, těla Masrího a Bagdádího zajištěna. Při útoku zemřeli i Bagdádího syn a Masrího blízký pomocník, dalších 16 lidí policisté zatkli. Ztrátu si ovšem při akci připsala i americká armáda, která během útoku přišla o jednoho vojáka. Ten zahynul při pádu helikoptéry, šlo prý o nehodu, a nikoli o následek nepřátelské palby.

Operace je důkazem schopností iráckých sil

Za „ničivou“ ránu pro iráckou al-Káidu označil zabití dvou jejích hlavních vůdců americký viceprezident Joe Biden. Stejně významné z jeho pohledu je ale i to, že „tato operace ukazuje zlepšenou sílu a schopnost iráckých bezpečnostních sil“. 

„Iráčané provedli tuto operaci, která byla založena na zpravodajských poznatcích, které sami vyhodnotili po dopadení vysokého představitele domácí al-Káidy minulý měsíc,“ vyzdvihl Biden. „Tato operace je z mého pohledu důkazem, že budoucnost Iráku nebudou určovat ti, kdo chtějí tuto zemi zničit,“ dodal.

Masrí převzal vedení irácké al-Káidy po smrti Zarkávího. Irácké úřady dlouho doufaly v jeho dopadení, už dvakrát se domnívaly, že ho zabily, to se ale potvrdilo až dnes.   

Loni v dubnu oznámila irácká televize také dopadení a zatčení Bagdádího, o němž ovšem irácké úřady rovněž v minulosti několikrát informovaly, že byl zabit nebo zatčen. Tyto zprávy se ale později vždycky ukázaly jako falešné. Americká armáda dokonce v červenci 2007 tvrdila, že Bagdádí nikdy neexistoval. Byla to prý fiktivní osoba vymyšlená al-Káidou.