Čína vyhlásila na středu den národního smutku

Peking - V Číně bude ve středu den národního smutku na uctění památky obětí nedávného zemětřesení. Oznámila to dnes podle zahraničních agentur čínská vláda. Upřesnila, že ten den budou všechny vlajky na státních úřadech na půl žerdi a budou zrušeny veškeré zábavné činnosti v zemi.

Dnes je šestý den po zemětřesení v provincii Čching-chaj obývané z 90 procent Tibeťany. Úřady hovoří o nejméně 2039 mrtvých a 195 nezvěstných. Zemětřesení si také vyžádalo 12.315 zraněných, z toho je jich 1134 vážných. Postiženou oblast navíc sužují mrazivé teploty pohybující se v noci kolem minus tří stupňů Celsia, což vážně komplikuje situaci desítek tisíc lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Z provincie Čching-chaj pochází tibetský duchovní vůdce dalajlama, který v sobotu požádal Peking o povolení navštívit oblast, aby mohl poskytnout modlitby a útěchu postiženým. Je však nepravděpodobné, že by vůdce povolení dostal. Muž číslo čtyři v žebříčku Komunistické strany Číny Ťia Čching-lin v pondělí možná v této souvislosti varoval před tím, že „nepřátelské zahraniční síly pracují na vyvolání nepokojů“ a na tom, aby sabotovaly humanitární úsilí v oblasti.