Po Zilkovi ve Vídni pojmenovali náměstí

Minsk –  V centru Vídně bylo před pár hodinami s velkou pompou pojmenováno jedno náměstí po bývalém vídeňském starostovi Helmutu Zilkovi. Ten byl ve Vídni velmi populární. Po jeho úmrtí v roce 2008 se objevily hlasy, že by se po něm měla ve Vídni jmenovat ulice, dneškem byl tento nápad uveden v život, když prostranství před Albertinou a Státní operou dostalo jeho jméno.

Zilk patřil k nejpopulárnějším rakouským politikům. V politice se angažoval jako člen Rakouské sociálnědemokratické strany (SPÖ) a především ve funkci starosty rakouské metropole, kterou zastával deset let (1984-1994), si získal značnou oblibu. Ve funkci starosty se mu podařilo otevřít Vídeň lidem - zasadil se o vznik tradičních vánočních trhů a operních festivalů. Dokázal ale také vytěsnit z centra města auta. Krátce byl i spolkovým ministrem školství. Řadu let pak stál v čele Rakousko-české společnosti.

Vzděláním učitel pracoval původně jako novinář v rozhlase a televizi. V Československu se vyznamenal tím, že v šedesátých letech inicioval první živé a necenzurované televizní vysílání na území Československa. Byly jím debaty, které vedl spolu se svým československým protějškem Jiřím Pelikánem. Po Zilkově úmrtí se objevilo podezření, že spolupracoval v 60. letech s StB.

Telefonát Jana Moláčka (zdroj: ČT24)
Helmut Zilk
Zdroj: ČT24