Poláci budou nového prezidenta volit 20. června

Varšava - Poláci vyberou prezidenta 20. června. Den voleb vyhlásil úřadující prezident Bronislaw Komorowski, který by nyní podle posledních průzkumů popularity volby vyhrál. Konzervativci ke kandidatuře přemlouvají i šéfa strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, bratra zesnulého prezidenta. Ten původně měl post hlavy státu obhajovat.

Komorowski, který po smrti Kaczyńského převzal povinnosti hlavy státu, je zároveň prezidentským kandidátem Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. Kdo bude jeho rivalem v souboji o prezidentský palác, není zatím jasné. Ačkoli to Lech Kaczyński před svou smrtí neoznámil, bylo vysoce pravděpodobné, že se bude o znovuzvolení ucházet.

Mnoho členů prezidentovi blízké strany Právo a spravedlnost (PiS) si nyní přeje, aby v jeho „misi“ pokračoval Jaroslaw Kaczyński, dvojče zesnulé hlavy státu. Jaroslaw Kaczyński, který při leteckém neštěstí z předminulé soboty ztratil bratra, švagrovou, blízké spolupracovníky i přátele, se ale zatím veřejně k politickým záležitostem nevyjadřuje.

V sobotu se má sejít politická rada PiS. Očekává se, že po jejím zasedání by mělo být známo jméno prezidentského kandidáta této strany. Kromě Jaroslawa Kaczyńského se jako o možných dalších kandidátech na nejvyšší úřad v zemi spekuluje o europoslanci Zbigniewu Ziobrowi nebo o někdejší vicepremiérce Zytě Gilowské.

Podle průzkumu veřejného mínění institutu GfK Polonika pro list Rzeczpospolita by za PiS měl proti Komorowskému největší šance právě Jaroslaw Kaczyński. V prvním kole by pro něj hlasovalo 26 procent lidí, pro Komorowského 49 procent. Kdyby kandidoval Ziobro, získal by 21 procent hlasů a Komorowski 47 procent. Gilowskou by podpořilo ještě méně voličů. Pokud žádný kandidát v prvním kole nezíská více než polovinu hlasů, bude se muset konat ještě druhé kolo voleb.

Marta a Jaroslaw Kaczyńští
Zdroj: ČT24