Thajští demonstranti chtějí vyjednávat, bojí se armády

Bangkok - Vůdci thajské opozice jsou připraveni ke zprostředkovaným jednáním, která by ukončila politickou krizi v zemi. Informovala o tom agentura Reuters. Vůdci takzvaných červených triček chtějí dosáhnout kompromisu, aby nedošlo k zásahu armády a krvavým střetům. Stoupenci bývalého premiéra Šinavatry už několik týdnů v ulicích požadují rezignaci premiéra Vedžadžívy a nové volby. Premiérův mluvčí podle agentury Reuters řekl, že Vedžadžíva je ochoten k dialogu, pokud demonstranti nebudou stupňovat napětí v thajské metropoli.

„Myslíme, že zásah (armády) přijde do 25. dubna, a potřebujeme dosáhnout kompromisu,“ řekl předák demonstrantů Kvančaj Prajna. Opozice je podle něj ochotna ustoupit ze svého požadavku na okamžité vypsání předčasných voleb. S Vedžadžívou chce jednat o tom, že by parlament rozpustil během nadcházejících tří měsíců. Demonstranti ale zdůrazňují, že přímé rozhovory s vládou nepřipadají v úvahu a že chtějí jednat přes prostředníka.

„Premiér si chce sednout a jednat o tom. O podmínkách pro uspořádání voleb a úpravu ústavy,“ řekl dnes Vedžadžívův mluvčí Panitan Vattanajagorn. „Naše pozice je stále stejná. Jsme otevřeni rozhovorům, pokud se budou chovat tak, že nebudou vytvářet napětí,“ dodal.

Demonstranti poškozují thajskou ekonomiku

Demonstranti, kteří sympatizují s vypovězeným bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou, protestují proti vládě už několik týdnů. V posledních dnech navíc obsadili část obchodní čtvrti Bangkoku, kde vztyčili barikády a ozbrojili se podomácku vyrobenými zbraněmi - bambusovými kopími, dřevěnými štíty a dlažebními kostkami. Armáda oblast obklíčila, aby zabránila dalšímu přílivu demonstrantů a znemožnila jim pochody do dalších částí Bangkoku. Mluvčí vládního centra pro mimořádné situace také vyzval vojáky, aby „přijali proti demonstrantům tvrdá opatření“.

Demonstranti se snaží svými protesty donutit Vedžadžívu k rezignaci. Zároveň také chtějí prosadit Šinavatrův návrat. Střety mezi protestujícími a ozbrojenými silami si před více než týdnem vyžádaly 24 mrtvých a kolem 800 zraněných, včetně asi 300 vojáků. Demonstrace rovněž poškozují thajskou ekonomiku. Vlastníci hotelů v oblasti, kde se protesty konají, podle agentury AP tvrdí, že kvůli demonstracím utrpěli ztráty v desítkách milionů dolarů.