Islandský prezident varuje před mnohem silnějšími erupcemi na ostrově

Reykjavík - Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson varuje, že výbuch sopky pod ledovcem na jihu ostrova je jen malou zkouškou před podstatně většími erupcemi, které je možné očekávat v dohledné době. Island má připravené nouzové plány a podobně by se podle jeho prezidenta měly zachovat i vlády dalších evropských zemí. Obavy se týkají především vulkánu Katla asi 20 kilometrů východně od právě tryskající sopky. Uvedl to v úterním rozhovoru pro zpravodajský server BBC.

„To, čeho jsme byli svědky v posledních několika dnech, by mohlo být teprve začátkem událostí, které se budou opakovat celé 21. století,“ konstatoval Grímsson v době, kdy se evropská letecká doprava pomalu začíná zotavovat z ochromení způsobeného sopečným prachem z Islandu.

Obavy se týkají především vulkánu Katla v ledovci Myrdalsjökull, který se nachází asi 20 kilometrů východně od sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull. Podle názoru řady vědců jsou oba vulkány propojeny sítí magmatických kanálů. Předchozí tři erupce pod ledovcem Eyjafjallajökull byly vždy následovány erupcí podstatně větší Katly.

Katla by mohla během pár let vybuchnout

Erupce sopky Katla, kterou pokrývá půl kilometru ledu jednoho z největších islandských ledovců Myrdalsjökull, by měla podle islandského prezidenta ničivé celosvětové dopady.

„Katla je mnohem větší a vybuchuje minimálně jednou za století. Poslední erupce se odehrála v roce 1918, takže už pár let čekáme novou,“ prohlásil Grímsson. „Naše země má pro takový případ připraveny nouzové plány. Domnívám se, že je nejvyšší čas, aby začaly plánovat také evropské vlády a letecké společnosti,“ dodal.

Experti nicméně zatím žádné známky aktivity vulkánu Katla nezaznamenali.

Ledovec Myrdalsjökull
Zdroj: ČT24/Wikipedia