Britové očekávají již druhou předvolební debatu

Londýn - Lídry největších britských politických stran čeká druhá televizní debata před parlamentními volbami. Hlavním tématem bude tentokrát zahraniční politika a aktéři se představí ve stejném složení - předseda labouristů a současný premiér Gordon Brown, šéf konzervativců David Cameron a lídr liberálních demokratů Nick Clegg. Příští týden se můžou Britové dívat ještě jednou, devadesátiminutový televizní duel se totiž uskuteční ještě potřetí. Volby ve Velké Británii se konají 6. května.

Vítězem historicky první předvolební debaty v Británii, která se konala minulý týden, byl podle průzkumů liberál Nick Clegg. Jeho stana se tak v průzkumech dotáhla na konzervativce i labouristy, kteří dosud po desetiletí dominovali britské politice.

Čeká se především na to, zda se Cleggovi podaří potvrdit nové postavení své strany, která byla dosud vždy outsiderem. Náskok dlouhodobě vedoucích konzervativců Davida Camerona se totiž smrskl jen na tři procenta. Získali by 36% hlasů, vládní labouristi v čele s Gordonem Brownem by měli 33% a liberální demokrati 21%.

Reportáž Franitška Kramarze (zdroj: ČT24)

Hlavním tahounem předvolební kampaně v Británii je ekonomická situace země. Všechny tři strany se snaží voliče nalákat vizí co nejrychlejšího úniku státu ze spárů hospodářské krize. Podle odhadů nezíská ani jedna z partají nadpoloviční většinu a budou to právě liberální demokrati, kteří budou při sestavování kabinetu hrát klíčovou roli.

Zatímco první diskuse se věnovala domácím záležitostem, dnes se bude v Bristolu debatovat o zahraniční politice. Politici by se měli střetnout především v otázkách kolem Evropské unie, války v Afghánistánu, budoucnosti britského jaderného arzenálu a vztahu ke Spojeným státům.