Kyrgyzská vláda chce změny v ústavě

Biškek - Obyvatelé Kyrgyzstánu půjdou 10. října k novým parlamentním volbám, 27. června bude referendum o změně ústavy, které má vést k demokratizaci politického systému. O termínech hlasování rozhodl vicepremiér Omurbek Tekebajev. Pád vlády a útěk prezidenta Bakijeva nastaly po masových nepokojích na začátku dubna. V čele přechodné vlády stojí sociálnědemokratická šéfka opozice Roza Otunbajevová.

Podle Tekebajeva se současně s parlamentními volbami budou zřejmě konat i volby prezidentské. „Vláda schválila časový harmonogram,“ řekl vicepremiér.

Vláda chce v referendu prosadit omezení pravomocí prezidenta, což by prý mělo předejít tomu, že moc v zemi je soustředěna do rukou jednoho člověka. „V tomto návrhu bude politický systém ustaven tak, aby se vyloučila možnost koncentrace moci v rukou jednoho člověka. Prezident bude zbaven imunity a členové jeho rodiny už nebudou moci využívat výhod státního financování. Šéf státu bude žít jen z vlastního platu,“ prohlásil v kyrgyzské televizi Tekebajev. 

V Kyrgyzstánu svrhlo 7. dubna lidové povstání režim prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Prezident je nyní v Bělorusku, kde je pod ochranou místního prezidenta Lukašenka. Bakijev z Minsku vzkázal do Biškeku, že se stále cítí být prezidentem Kyrgyzstánu, a to i přesto, že předtím podal demisi a prozatímní vláda ji přijala. Informoval o tom dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Vím jen jedno, a bylo to i oficiálně vyhlášeno, a sice, že Bakijev zaslal do Biškeku fax se svou demisí. To je dokument, který ústní prohlášení sotva mohou změnit,“ prohlásil. Moskva proto již Bakijeva nepovažuje za prezidenta Kyrgyzstánu.