Bolivijský summit: Za klimatické zločiny soud

Cochabamba - Ekologický summit rozvojových států pořádaný v Bolívii vyzývá k tomu, aby se zřídil mezinárodní trestní tribunál pro klimatické zločiny. Konferenci svolal bolivijský prezident Evo Morales a jejím cílem je mimo jiné sjednotit postoj rozvojových zemí před celosvětovým ekologickým summitem v Mexiku. Bolivijský velvyslanec při OSN varoval, že země zažaluje vyspělé státy u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu, pokud se v Mexiku nepodaří dosáhnout uspokojivé dohody.

Na fórum se sjelo 20 tisíc delegátů ze 130 zemí. Mezi návrhy se objevil i jeden, který vyzývá ke zřízení mezinárodního tribunálu pro zločiny proti planetě Zemi. Tento návrh by se měl projednávat na konferenci v Mexiku.

Bolivijský velvyslanec u OSN pohrozil, že pokud se nepodaří dosáhnout uspokojivé dohody, Bolívie zažaluje vyspělé státy u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu.     

Cílem konference v Cochabambě je uspořádat v roce 2011 celosvětové klimatické referendum. Respondenti by v referendu odpovídali na spíše obecné otázky, zda je potřeba upustit od nadprodukce a přílišné konzumace nebo žít ve větším souladu s přírodou.