Výbuch plošiny v Mexickém zálivu: Hořela 36 hodin

New Orleans - Ropná plošina v Mexickém zálivu, na níž v úterý došlo k výbuchu, se potopila. Ekologové se nyní obávají katastrofy. Dokud byla plošina v plamenech, většina vytékající ropy shořela, nyní však může z vrtu podle odhadů uniknout až 8 000 barelů surové ropy denně. Dosud není jasné, jestli proudí dál do moře. Na plošině navíc bylo přes 2,5 milionu litrů motorové nafty. Záchranáři stále pohřešují 11 dělníků. Na moři sice objevili na moři dva záchranné čluny, které patřily k těžební plošině, oba však byly prázdné. Jinak na moři není žádná stopa po pohřešovaných.

Plošina Deepwater Horizon vzdálená asi 85 kilometrů od města Venice vybouchla 20. dubna kolem desáté večer místního času. Hořela 36 hodin a hustý černý dým stoupal až do výšky tří kilometrů. Stále ale není jasné, co výbuch způsobilo.

Manželka dělníka na ropné plošině Carrol Mossová:

„Přemýšlím pouze o jediné věci: jak vysvětlím dětem, že se jejich táta nevrátí domů.“

V okamžiku výbuchu pracovalo na plošině 126 lidí, 115 se podařilo evakuovat. Vrtulníky přepravily do nemocnic 17 zraněných, čtyři zůstávají ve vážném stavu.

Na místě plošiny se vytvořila ropná skvrna o délce osmi kilometrů a šířce jednoho a půl kilometru. Podle amerických expertů hrozí, že z potopené plošiny může vytékat přes milion litrů ropy denně. K vrtu, který plošina vyhloubila, nyní míří automatická ponorka, aby zjistila, kolik ropy z něj uniká a zda je možné ho uzavřít.

Barack Obama slíbil nasadit do nápravy škody všechny prostředky. V pohotovosti je flotila 32 lodí, určených k čištění ropných skvrn. Pro amerického prezidenta přišla katastrofa v nevhodný čas. Jen před třemi týdny schválil přes odpor ekologů rozšíření těžby ropy u amerických břehů.