Rakouské volby: Heinz Fischer drtivě zvítězil

Vídeň – Rakušané dnes volili prezidenta a zvolili - v příštím funkčním období zůstane hlavou státu Heinz Fischer. Podle odhadů dnes zvítězil ve volbách a získal 78,7 procenta hlasů. Voliči si mohli vybrat ze tří kandidátů. O křeslo hlavy státu se utkali dva muži a jedna žena. Největší šanci dávali předvolební průzkumy současnému prezidentovi Heinzi Fischerovi, jenž kandidoval za sociální demokraty. O post se dále utkali Barbara Rosenkranzová za populisty a šéf malé Křesťanské strany Rakouska (CPÖ) Rudolf Gehring. Volební období prezidenta v Rakousku je šest let, volí ho občané Rakouska od 16 let.

Volby skončily v 17 hodin. Volební účast byla rekordně nízká. Svůj hlas přišlo podle zjištění odevzdat necelých 49 procent voličů. Celkem mohlo v Rakousku hlasovat přes 6,35 milionu lidí. Při posledních volbách byla účast zhruba 72 procent. Fischerova protikandidátka populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Barbara Rosenkranzová podle agentury SORA získala 15,5 procenta hlasů. Šéf Křesťanské strany Rakouska (CPÖ) Rudolf Gehring, který trojici kandidátů uzavíral, obdržel 5,8 procenta hlasů.

Rakouské hodnoty

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Jestli nerozhodnuté přesvědčila předvolební kampaň, není jisté. Snad nejčastěji skloňovaným výrazem v ní je slovo „hodnoty“. Objevovala se téměř na všech předvolebních plakátech, kterými je polepená celá Vídeň. Rosenkranzová na nich voličům sdělovala, že „bez odvahy nejsou hodnoty“.

Heinz Fischer, rakouský prezident

„Příštích šest let bude těžkých - důsledky krize, boj s nezaměstnaností, vyrovnání státního rozpočtu. V žádném případě není jedno, kdo bude v tomto období vykonávat prezidentský úřad.“

Fischer zase Rakušanům připomínal, že „naše konání potřebuje hodnoty“. Vyzýval je, aby určitě přišli volit. Podle něj není jedno, kdo v těžké době stojí v čele alpské republiky a zastupuje ji v cizině. Třetí kandidát Gehring se pak odvolával na hodnoty křesťanské. Podle svých slov je jejich jediným skutečným zastáncem.

Obhájce úřadu sázel hlavně na to, že za prvních šest let nic nezkazil. Heinze Fischera navíc doporučil voličům prostřednictvím videoposelství například i Václav Havel.

V Rakousku se volí od 16 let. Fischer se proto zaměřil i na velmi mladé voliče, s nimiž se často setkával. Spíše starší lidi se dařilo oslovovat Gehringovi, který se obešel bez plakátů. Svou skromnou kampaň platil podle svých slov z drobných darů. V ulicích se dával do řeči s kolemjdoucími, s nimiž debatoval o zdraví či nezvedených příbuzných. FPÖ se snažila v kampani Rosenkranzovou představit jako „silnou ženu pro Rakousko“ a hrála tradičně na „vlasteneckou“ strunu. Volala například po zastavení přistěhovalectví či po opětovném zavedení kontrol na hranicích.

Rakouští prezidentští kandidáti

Jedenasedmdesátiletý právník Heinz Fischer se jako prezident těší velké oblibě. V minulosti byl členem sociální demokracie, která nyní s lidovci v alpské republice vládne. Své členství ve straně po příchodu do vídeňského Hofburgu v roce 2004 pozastavil.




Populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ) do boje o prezidentské křeslo poslala jedenapadesátiletou členku dolnorakouské zemské vlády Barbaru Rosenkranzovou. Proti ní se zvedla vlna odporu a mnozí Rakušané protestovali v ulicích. Tato matka deseti dětí totiž prohlásila, že by se měl v Rakousku zrušit poválečný zákon o zákazu nacismu, protože odporuje svobodě slova a shromažďování. Před notářem pak sice stvrdila svým podpisem, že nic takového vlastně neřekla a média jen překroutila její slova, mnohé to ale nepřesvědčilo. Na její mítinky přišlo někdy víc odpůrců než příznivců.


Trojici kandidátů uzavírá jedenašedesátiletý šéf CPÖ Rudolf Gehring, který se staví proti potratům, eutanazii či svazkům homosexuálů. Svou kampaň zahájil mší a modlitbou v jednom z vídeňských kostelů. Vysloužil si za to kritiku představitelů katolické církve. Podle nich tak vnesl politiku na církevní půdu, kde nemá co dělat.