Světová ekonomika se oživuje lépe, než se očekávalo

Washington - Ve Washingtonu začíná dvoudenní jednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Předcházela mu tam schůzka ministrů financí skupiny G20 - tedy zástupců ekonomik, které tvoří 90 procent výkonu světového hospodářství. Dle jejich názoru postupuje globální hospodářské oživení lépe, než se očekávalo. Mezi jednotlivými částmi světa jsou ale rychlostní rozdíly, jež budou zřejmě vyžadovat individuální přístup.

Podle skupiny G20 již některé země upouštějí od podpůrných opatření, v jiných je ale stále vysoká nezaměstnanost. „V ekonomikách, jejichž růst závisí na státní podpoře, která je v souladu s udržitelnými veřejnými financemi, by tato podpora měla být zachována, dokud oživení pevně nevezme do svých rukou soukromý sektor a nezíská pevnější základy,“ uvedla skupina v komuniké.

Komuniké neobsahuje přímé zmínky o současné řecké dluhové krizi

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Země, které hrozí státní bankrot, v pátek požádala ostatní státy Evropské unie platící eurem a Mezinárodní měnový fond (MMF) o čerpání pomoci v objemu až 45 miliard eur (až 1,1 bilionu Kč). Text vydaný po schůzce nezmiňuje ani současný spor mezi Čínou a Spojenými státy, které Peking obviňují ze záměrného podhodnocování jüanu. Skupina nicméně uvedla, že nadále bude usilovat o odstranění nerovnováh ve světovém obchodu.

„Situace v Řecku nás samozřejmě znepokojuje a budeme ji dál sledovat. Je zásadní, aby Řecko ve spolupráci s MMF a EU zavedlo několikaletý ekonomický a fiskální ozdravný program,“ vysvětlil kanadský ministr financí Jim Flaherty. Ministři G20 řecký krok přivítali a vyzvali Atény, aby záchranný mechanismus uvedly do pohybu co nejdříve. Řecký ministr financí se proto účastní i dnešního jednání Mezinárodního měnového fondu.

Ministři a guvernéři v pátek mimo jiné jednali o regulaci finančního sektoru, ohledně níž mezi jednotlivé zeměmi panují velké rozpory. MMF tento týden navrhl nové daně pro banky, ze kterých by se hradily případné náklady na jejich záchranu, pokud by se ocitly v problémech. Podobným návrhem se v současnosti zabývá i americký Senát.

Agentura AFP s odvoláním na kanadského ministra financí napsala, že ministři v pátek nedospěli ke shodě ohledně nových daní pro banky. Země G20 nicméně uvedly, že budou pracovat na tom, aby banky nesly spravedlivý a podstatný podíl na jakékoliv zátěži spojené s nápravou finančního systému ze strany vlád.

Skupina G20 vznikla v roce 1999. Sdružuje Evropskou unii a dalších 19 zemí světa a představuje zhruba 90 procent výkonu světového hospodářství. Její význam v poslední době kvůli globální krizi výrazně vzrostl na úkor skupiny sedmi nejbohatších zemí světa a Ruska G8. Na rozdíl od ní jsou jejími členy i významné rozvíjející se ekonomiky, jako například Čína, Indie či Brazílie. Cílem pátečního zasedání bylo vytvořit podklady pro červnové setkání lídrů skupiny G20 v Kanadě.