Na jihu USA řádilo tornádo, vyžádalo si 10 obětí

Washington - Nejméně deset mrtvých si v sobotu vyžádalo řádění tornáda ve státech Mississippi na jihu USA. Úřady také potvrdily, že jsou mezi oběťmi i dvě děti. Vítr tam dosáhl rychlosti až 240 kilometrů za hodinu a rval ze země vše od sloupů vysokého napětí po stěny domů. Smršť ničila obchody, obracela domy v trosky, převracela automobily a silnice zablokovala vyvrácenými stromy.

Minimálně čtyři lidé přišli o život v sutinách svých domů, patnáct jich bylo zraněno v okrese Yazoo City. Dalších pět osob včetně dvou dětí zahynulo v okrese Choctaw a jedna v okrese Holmes. Smršť, která měla v průměru kolem 1,5 kilometru, tam zpustošila nejméně třicet domů. „V okolí Yazoo City to nadělalo obrovské škody,“ řekl guvernér Mississippi Haley Barbour. Úřady nevylučují, že počet obětí ještě poroste. „Máme oběti na životech, mnoho lidí, kteří se ještě pokoušeli zachránit a kteří uvízli v budovách,“ řekl Barbour. Vítr mohl také některé lidi odnést. Do hledání proto byli nasazeni profesionální záchranáře i místní dobrovolníky.

Tornádo se odpoledne tamního času nejdřív přehnalo přes severovýchod jihoamerického státu, zasáhlo Yazoo County a dalších pět okresů. Silně zasažen byl také stát Louisiana. Pátrací týmy hledají další pohřešované. „Je to tragická situace. O této velikosti a síle je tornádo v našem státě velmi vzácné,“ řekl Greg Flynn z mississippského úřadu pro mimořádné situace.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

V několika lokalitách vypadl elektrický proud, protože bouře vyvracela stožáry. Dalších čtyřicet tornád vyvolala tlaková níže ve státech Missouri, Tennessee, Alabama, Georgia, Arkansas, Kentucky a Indiana. Obyvatele postižených států teď čeká úklid trosek. Jak sami říkají, nezbývá jim nic jiného, než zbytky domů zlikvidovat buldozery a začít úplně znovu.

  • Mississippi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/329/32846.jpg
  • Tornádo udeřilo v Mississippi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1600/159996.jpg