Turecko si připomnělo masakry Arménů

Ankara - Vůbec poprvé v historii země si Turci veřejně připomněli masakry Arménů z dob první světové války. Desetitisíce lidí si tragické události připomněly i v arménském hlavním městě Jerevanu, stovky lidí se sešly i v Paříži. Přestože se Arménie s Tureckem snaží o postupné smíření, proces sbližování se zasekl ve čtvrtek. Jerevan totiž zmrazil historické dohody uzavřené loni s Tureckem, které měly usmíření zpečetit.

První manifestace se v Turecku konala u istanbulského nádraží Haydarpasa, odkud v roce 1915 vyjel první konvoj deportovaných Arménů. „Je to ostuda pro naši zemi, měli bychom tuto skvrnu odstranit,“ podotkl turecký aktivista Enver Sezgin.

Americký prezident Obama, který ještě jako kandidát na hlavu Spojených států slíbil označit masakr za genocidu, ale Arménce nepotěšil. K výročí pouze řekl, že šlo o jednu z nejhorších krutostí dvacátého století. Takové prohlášení naopak uvítalo Turecko. „Z prohlášení vyplývá, že americká vláda vzala v úvahu velkou citlivost problému,“ řekl turecký premiér Tayyip Erdogan.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Smutné výročí si připomínaly arménské komunity po celém světě. V Paříži přišly stovky lidí zapálit svíčku pod vítězný oblouk. „Jsme pět let od stého výročí a vidíme, že Turecko nijak nemění přístup k popírání arménské genocidy,“ vysvětlil prezident Arménské společnosti Alexis Govciyan.