Na programu slovenské parlamentní schůze je znovu vlastenectví

Bratislava – Kontroverzní vlastenecký zákon bude dnes mimo jiné na programu poslední schůze slovenského parlamentu před červnovými volbami. Slovenská vláda v pondělí schválila vlastní návrh zákona, který předložil premiér Robert Fico. Jde o mírnější alternativu k zákonu o státních symbolech vzešlému z návrhu Slovenské národní strany (SNS), který poslanci již schválili počátkem března, ale který prezident Ivan Gašparovič vetoval. Parlament bude jednat o obou normách; v případě přijetí by nový návrh platil od začátku září. Proti zákonu se před budovou Národní rady čekají protesty.

Právní norma navržená SNS zavádí povinné hraní hymny na začátku každého školního týdne a před každým zasedáním zastupitelstva na obvodní, obecní či krajské úrovni. Národní hrdost školáků by měly posílit i státní vlajka, text hymny a preambule ústavy vyvěšené ve třídách, státní zaměstnanci by měli skládat slib věrnosti státu. Zákon vyvolal protesty slovenských liberálních organizací a studentů, negativní ohlasy vzbudil i v zahraničí.

Norma navržená premiérem zmírňuje hraní hymny ve školách jen na začátek a konec školního roku. Fico původně navrhoval, aby se hymna hrála jen ve státních školách a aby státní vlajka, preambule ústavy a text hymny byly ve státních školách umístěny na vhodném místě, nikoli v každé třídě.

Na jednání vlády ale podle ministra školství Jána Mikolaje (SNS) kabinet rozšířil platnost připravované normy i na církevní a soukromé školy. Státní symboly mají být nadále ve všech třídách. Kromě škol by hraní hymny bylo povinné na začátku jednání vlády, parlamentu a v úvodu veřejných sportovních akcí. Zařadit hymnu do vysílání by měla i veřejnoprávní média, rozhlas a televize.

Vlastenectví ve slovenských školách
Zdroj: ČT24