Rvačka nepomohla: Rusové zůstanou v Sevastopolu do roku 2042

Kyjev/Moskva - Ukrajinský parlament ratifikoval smlouvu o prodloužení pronájmu krymské základny v Sevastopolu Rusku o dalších 25 let výměnou za levnější plyn - tedy do roku 2042. Stalo se tak i přes tvrdý odpor opozice v čele s bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou; v sále dokonce vybuchla dýmovnice a na předsedajícího létala vejce. Došlo i k rvačce. Smlouvu nakonec podpořila většina 236 ze 450 poslanců. Před budovou parlamentu proti ní protestují tisíce lidí. Kyjevská prokuratura a policie už mezitím začaly násilné incidenty v parlamentu vyšetřovat.

Smlouvu schválila i ruská Státní duma

Smlouvu dnes schválila i dolní komora ruského parlamentu, Státní duma. Dohoda má podle odhadů stát Rusko v příštích deseti letech na 40 miliard dolarů. Pro ratifikaci hlasovalo 410 poslanců. Očekává se, že stejně hladce dohodu ve středu schválí senátoři z horní komory parlamentu, Rady federace.

Ukrajinskou ratifikaci okořenila rvačka, vejce, dýmovnice a lepidlo

Ratifikace smlouvy na Ukrajině začala rvačkou poslanců. Při zahájení schůze opoziční poslanci zasypali předsedu parlamentu Volodymyra Lytvyna vejci a vedení sněmovny bylo nuceno zaujmout svá místa pod deštníky. Pod tribunou si vyřizovali účty bojovně naladění vládní a opoziční poslanci, kouř z dýmovnic snižoval viditelnost v sále na nulu.

Opozice označuje smlouvu za výprodej ukrajinského území a zradu národních zájmů. Netajila se záměrem zmařit ratifikaci třeba i násilím. V očekávání bojovné schůze se proto vládní poslanci rozhodli preventivně ve sněmovně obsadit strategická místa - nejen předsednickou tribunu a řečnický pult, ale i rozvodnu elektřiny a ovládací panel hlasovacího zařízení. Odpůrcům smlouvy se také podařilo zalít štěrbiny pro vkládání identifikačních poslaneckých karet lepidlem. Samo hlasování bylo nepřehledné, protože řada poslanců v okamžiku odevzdávání hlasů zápasila se svými soky nebo blokovala předsednickou tribunu. V atmosféře připomínající válečný stav nezbylo na politické zdůvodnění kontroverzní smlouvy s Ruskem mnoho času. Zdůvodnění ratifikace z úst viceprezidenta Andrije Kljujeva nebylo téměř slyšet.

V odporu proti smlouvě pokračovala opozice i po skončení sněmovní schůze. Vůdkyně opozičních stran Tymošenková na mítinku před sněmovnou oznámila, že spříznění poslanci budou blokovat příští zasedání parlamentu, které začne 11. května. Hlasování o ratifikaci označila za zfalšované. Pochybnosti o regulérnosti hlasování se objevily i v ukrajinských médiích.

Východ země - tradičně proruská bašta prezidenta Janukovyče - novou smlouvu vítá. Nadšený je i samotný Sevastopol. Naopak proevropský západ země, který volí Tymošenkovou, je proti a přeje si co nejrychlejší odchod ruských vojáků z ukrajinského území.

Julija Tymošenková, bývalá premiérka Ukrajiny:

„Dnešek vejde do historie jako černá stránka Ukrajiny a ukrajinského parlamentu.“

Před ukrajinským parlamentem proti smlouvě demonstrovaly tisíce lidí

V ulicích kolem parlamentní budovy se dopoledne shromáždilo několik tisíc lidí. Odpůrci ratifikace mobilizovali své síly nejen v hlavním městě, ale i na západě země. Do Kyjeva přijelo na 40 autobusů jen ze Lvova, v hlavním městě prý jsou také všichni členové vedení tarnopolské, lvovské a ivano-frankivské oblasti, aby na ulici u parlamentní budovy demonstrativně provedli „výjezdní“ protiratifikační zasedání. Na ulicích se ozývala hesla Bandera - náš hrdina a Hanba zaprodancům. Stoupenci vládní Strany regionů vystavěli kolem parlamentu stanové městečko a zablokovali vstupy do budovy. Od odpůrců smlouvy je odděloval policejní kordon, který se obě strany neustále pokoušely prorazit. Policie zadržela několik lidí.

Rusko využívá sevastopolskou základnu od 18. století

Smlouva prodlužuje pronájem vojenské základny v krymském Sevastopolu o dalších 25 let. Výměnou za dlouhodobý pronájem dostala Ukrajina třicetiprocentní slevu na nákup ruského zemního plynu. Původní dohoda o pronájmu krymské námořní základny měla vypršet v roce 2017. Minulou středu se v Charkově prezidenti obou zemí Dmitrij Medveděv a Viktor Janukovyč domluvili na jejím prodloužení o 25 let do roku 2042.

Sevastopolská námořní základna, kde Rusko udržuje kontingent 16 tisíc vojáků a víc než 40 bitevních lodí, je k dispozici ruské armádě nepřetržitě od 18. století, kdy ji založila carevna Kateřina II. V roce 1954 sovětský vůdce Nikita Chruščov daroval Krym Ukrajině. Po rozpadu Sovětského svazu dostala po dlouhých diskusích ruská flotila v roce 1997 základnu do pronájmu na dobu dvaceti let.

Státní rozpočet prošel

Bojovný průběh ratifikace zastínil diskusi o dalším důležitém bodu dnešní parlamentní schůzce, kterým bylo schválení státního rozpočtu na letošní rok. Zákon, který podpořilo 245 poslanců, je významným krokem k ozdravění státních financí. Dosud v zemi platilo rozpočtové provizorium.

Putin nabídl v pondělí Ukrajině těsnější jadernou spolupráci

Při pondělní krátké pracovní návštěvě Kyjeva nabídl ruský premiér Vladimir Putin Ukrajině rozsáhlý program spolupráce v jaderné energetice. Jde o vytvoření společného holdingu, jehož činnost by zahrnovala výrobu energie, jaderné strojírenství i nakládání s jaderným palivem, těsnou kooperaci při rozvoji jaderné energetiky na Ukrajině a v Rusku a rovněž spolupráci na trzích třetích zemí. Ukrajinskou reakci označila ruská agentura ITAR-TASS za „váhavý souhlas“.