Vrah bojovníka za práva černochů po 45 letech na svobodě

New York - Thomas Hagan, vrah kontroverzního amerického bojovníka za práva černochů a mluvčího hnutí Černí muslimové Malcolma X, se dostal na svobodu. Soud ho 45 let po vraždě propustil na podmínku. V 60. letech byli oba muži členy organizace Islámský národ, Malcolm X z ní ale vystoupil a stal se sunnitským muslimem, což Hagan považoval za zradu víry, proto Malcolma X zabil.

O propuštění na podmínku žádal Hagan už 17krát, ta poslední žádost konečně vyšla. Hagan nicméně posledních 22 let ve vězení moč času netrávil, využil možnosti takzvané poloviční svobody a pobýval ve vězení jen dva dny v týdnu. 

Hagan byl odsouzen za vraždu mluvčího hnutí Černí muslimové a bojovníka za práva černochů Malcolma X. Toho 21. února 1965 v newyorské čtvrti Manhattan Hagan spolu s dalšími dvěma komplici zabil. Vrahové během setkání Organizace pro afroamerickou jednotu v divadle Audubon Ballroom vypálili na svou oběť celkem 16 střel. 

Atentát ve své době vzbudil obrovský ohlas na celém světě. Objevily se různé spekulace, kdo za vraždou stál, nakonec se ale Hagan přiznal a odtajnil i motiv. Chtěl se prý zbavit zrádce víry, za kterého Malcolma X považoval, protože vystoupil z organizace Islámský národ a stal se sunnitským muslimem.