Sýrie a Írán prý dodávají zbraně Hizballáhu

Washignton - Libanonské radikální šíitské hnutí Hizballáh má víc raket než většina vlád. Tvrdí to americký ministr obrany Robert Gates. Podle něj to ohrožuje křehkou stabilitu Blízkého východu. Zbraně Hizballáhu podle Gatese dodává Sýrie a Írán. Hizballáh vedl před 4 lety válku s Izraelem. Po ní uvalilo OSN embargo na dovoz zbraní, který neschválí vláda.

Na to, že Sýrie a Írán vyzbrojují Hizballáh, upozornil při nedávné návštěvě Paříže i izraelský prezident Šimon Peres. Podle něj tak radikální hnutí získává rakety Scud. Damašek taková obvinění ale odmítá a tvrdí, že se Izrael snaží vyvolat nový konflikt proti Libanonu. Vláda navíc tvrdí, že chce Izrael zastavit sbližování Sýrie a USA, které teprve nedávno znovu poslaly do Damašku svého velvyslance. 

Hizballáh naposledy proti Izraeli bojoval v roce 2006 a při měsíčním konfliktu tenkrát na sever Izraele vypálil asi 4 000 kaťuší. V květnu to bude navíc deset let, co Izrael stáhl po osmnáctiletém působení svou armádu z jižního Libanonu. Hizballáh to dodnes vydává za své vítězství a za ospravedlnění své taktiky ozbrojeného boje proti Izraeli.     

Evropská unie dnes vyzvala všechny aktéry izraelsko-arabského konfliktu, aby se vyhnuli veškerým provokacím.