Šéfové britských stran budou debatovat o ekonomice

Londýn - Předáci tří hlavních politických stran se dnes večer v Birminghamu střetnou ve třetí a závěrečné televizní debatě před volbami 6. května. Labouristický premiér Gordon Brown, vůdce konzervativců David Cameron a šéf liberálních demokratů Nick Clegg budou tentokrát diskutovat o ekonomice. Čeká se mimořádně ostrý souboj - výrazně útočnější a nervóznější než byla předchozí dvě kola.

Ekonomika je podle průzkumů pro Brity nejdůležitějším předvolebním tématem. Británie se vzpamatovává z nejhorší krize po druhé světové válce a předáci jednotlivých stran jsou pod tlakem, aby upřesnili škrty nebo zvýšení daní, kterými chtějí omezit rekordní rozpočtový deficit.

Brownova horká hlava může uškodit labouristům

Kampaň tří britských lídrů je zatím mimořádně vyrovnaná. Zlom možná přinese středeční přešlap premiéra Gordona Browna - voličku, se kterou krátce před tím hovořil, nazval v autě „bigotní ženskou“. Měl ale pořád zapnutý televizní mikrofon.

„Jsem zahanbený tím, co se stalo. Upřímně se jí omlouvám. Nepochopil jsem, co řekla a jak to myslela. Došlo k nedorozumění, ale vysvětlili jsme si to a ona přijala mou omluvu. Jestli si přejete, přiznávám, jsem kajícný hříšník,“ omlouval se Brown.  

Epizoda zastínila všechna další témata. Britská média zdůrazňují kontrast mezi veřejným a soukromým vystupováním premiéra, který je znám výbuchy vzteku.

Televizní debaty se letos konají poprvé v historii předvolebních kampaní. V prvních dvou si vedl úspěšně Nick Clegg, jehož výkony pomohly dosud opomíjeným liberálním demokratům dotáhnout se víceméně na úroveň favorizovaných konzervativců a vládních labouristů.

Brotský premiér Gordon Brown se v rozhlasovém rozhovoru omlouvá za incident s Gillian Duffyovou
Zdroj: ČT24