Krvavý lynč ukončil v Libanonu policejní rekonstrukci

Bejrút – Libanon je zděšen: obyvatelé tamní vesnice Kitirmájá dnes zlynčovali Egypťana podezřelého z vraždy čtyřčlenné rodiny. Rozlícený dav se 38letého Muhammada Msallima zmocnil ve chvíli, kdy se měla na místě konat rekonstrukce činu, při němž byli ubodáni starší manželé a jejich dvě vnučky staré sedm a devět let. Msalim byl kromě toho podezřelý, že před měsícem znásilnil patnáctiletou dívku.

Dav muže vytáhl z policejního auta, jímž ho policisté vezli na místo činu, a před očima bezmocných strážců zákona ho ubil. Mrtvého muže pak rozlícení vesničané svlékli do spodního prádla, táhli ulicemi přivázaného k autu a nakonec s pokřikem Allahu akbar pověsili na sloup elektrického osvětlení na hlavním náměstí. Mnoho přítomných si mrtvolu fotilo, dokud nepřijeli vojáci a neodvezli tělo pryč. Podle svědků přítomní policisté pro záchranu zadrženého nic neučinili. Ministr vnitra Zijád Barúd nařídil případ vyšetřit a lynčování označil za mimořádně nebezpečné.

Msallim v Kitirmáji pracoval jako řezník a zatčen byl ve středu. K vraždě se údajně přiznal, ale jeho motiv není jasný. Kvůli jeho ubití zatím nebyl nikdo zatčen. V Libanonu je kriminalita sice na vzestupu, ale tak brutální čin je tam od konce občanské války v roce 1990 výjimkou.