Indický jogín už 70 let nepije a nejí, přežívá díky meditaci

Ahmadábád - Indičtí vědci zkoumají velmi neobvyklý případ – muže, který o sobě tvrdí, že už 70 let nic nesnědl ani nevypil. 82letý poustevník Matadži je v nemocnici v západoindickém Ahmadábádu pod 24hodinovou kontrolou kamer i týmu 35 specialistů. Jogín ze západní Indie je ve výborném zdravotním stavu. Přežít mu prý pomáhá meditace a jedna z hinduistických bohyní. Lékaři zahájili řadu vyšetření, včetně magnetické rezonance, krevních testů nebo zkoušek srdeční a mozkové aktivity.

„Je to 108 hodin, co jsme Matadžiho přijali do nemocnice. Nic nesnědl, nevypil kapku tekutin. Co je ale ještě důležitější, nešel ani jednou na záchod. Člověk může vydržet bez jídla a vody tři čtyři i dvanáct dní. To jsme už viděli. Bez jídla vydrží i 30 dní, potřebuje ale močit, a tím je tenhle případ výjimečný,“ říká neurofyziolog z nemocnice Sterling Sudhír Šáh.

Lékaři chtějí mít jogína pod drobnohledem 15 dní. Už série počátečních testů prý ale ukázala několik zajímavostí. V Matadžiho močovém měchýři se moč normálně tvoří. Žádná ale nevychází ven. A i když je mu 82, má údajně mozek 25letého mladíka.

Matadži je podle lékařů ve skvělém zdravotním stavu. Sám tvrdí, že mu sílu k přežití už 70 let dává hinduistická bohyně Amba. Kompletní výsledky testů by měly být známé za 2 měsíce.