Americké námořnice poprvé budou sloužit v ponorkách

Washington - Na ponorkách námořnictva Spojených států budou poprvé moci sloužit ženy. Pentagon oznámil zrušení zákazu už v únoru, se středeční půlnocí ale vypršela možnost, kdy opatření mohli zvrátit členové Kongresu. Podle BBC potrvá déle než rok, než námořnictvo upraví ubikace na ponorkách a vycvičí ženy, aby na nich mohly sloužit. V námořnictvu Spojených států je žen asi 15 procent.

Ženy u amerického námořnictva mohly doposud sloužit pouze na běžných lodích nebo na pevnině, odteď ale mohou i do ponorek. „V námořnictvu jsou velmi schopné ženy, které jsou talentované a chtějí uspět v ponorkových silách,“ řekl představitel námořnictva Ray Mabus. Teď dostanou konečně šanci.

Na skutečnou službu pod vodou si ale zřejmě bude muset většina námořnic počkat, armáda musí nejprve upravit ponorky tak, aby vyhovovaly ženským potřebám. Budou mít oddělné prostory nebo toalety. 

Jako první se do služby na ponorkách zapojí tři důstojnice. Ty ale budou nasazeny do plavidel, která nepotřebují zásadní úpravy. Tyto tři námořnice ale nejdříve musí projít speciálním výcvikem, neboť budou sloužit na ponorce, která nese balistické střely. Musí se navíc seznámit s tím, jak funguje jaderný pohon.