Japonsko žádá Interpol o zatčení ochránce velryb

Tokio - Japonsko požaduje zatčení kanadského ochránce velryb Paula Watsona, který letos v únoru zorganizoval spolu s dalšími aktivisty výpady proti japonským velrybářským lodím v antarktických vodách. Watson by měl podle japonských představ být za tyto aktivity označované za ekoterorismus v Tokiu souzen; proces s Novozélanďanem Peterem Bethunem už v Japonsku probíhá. Watson je zakladatelem sdružení ochranářů životního prostředí Sea Shepard, které pravidelně narušuje japonské lovy velryb v jižních mořích.

Japonsko předá Interpolu příslušnou žádost o mezinárodní zatykač s obviněním, že Watson řídil útok žluklým máslem na jednu z japonských velrybářských lodí.

Souzen je již v Japonsku Peter Bethune, který se 15. února vyšplhal na palubu lodi Shonan Maru 2 v údajné snaze zadržet jejího kapitána. Posádce předal také účet na tři miliony dolarů (57 milionů korun) za plavidlo Ady Gil, které se potopilo v lednu po srážce s lodí japonských velrybářů.

Posádka však Bethuneho, který byl kapitánem Ady Gil, zadržela. Bethune je obžalován z nezákonného proniknutí na loď, hrozí mu až tři roky vězení nebo pokuta až 100 tisíc jenů (téměř 21 tisíc korun).

Lov velryb pro obchodní účely zakazuje mezinárodní moratorium z roku 1986. Japonsko v lovu pokračuje v rámci údajného vědeckého programu, maso však podle agentury Reuters většinou končí na talíři. Lov velryb japonská vláda podle prohlašuje za významnou kulturní tradici.