Kladivem zranil děti ve školce, pak se upálil

Peking – V Číně se stal další útok na děti v mateřské škole. Pachatel jich kladivem pět zranil a poté spáchal sebevraždu. Polil se benzinem a zapálil. Podle zdrojů z místní nemocnice zraněné děti nejsou v ohrožení života. Včera přitom muž ozbrojený nožem zaútočil v mateřské škole v provincii Ťiang-su na východě Číny, zranil tři dospělé a 28 dětí.

Ve školce ve východočínské provincii zažili obyvatelé města Wej-fang šok, když muž vyzbrojený kladivem vtrhl na motocyklu do školky. Tady se zuřivě vrhl na děti, učitelky se ho pokusily zastavit, útočník jednu z nich ale uhodil a zaútočil na děti. Pět jich zranil, nakonec dvě děti popadl a chtěl se zapálit, než to ale udělal, podařilo se učitelkám děti mu vytrhnout. Útočník poté, co se zapálil, zemřel.

Muž byl místní rolník Wang Jung-laj, proč zaútočil na školku, není zatím jasné. Za posledních 24 hodin jde už o druhý útok na mateřskou školku v Číně. Včera muž vyzbrojený nožem vtrhl do školky v provincii Ťiang-su, zranil zde tři dospělé a asi 30 dětí, z toho 5 vážně.

Útokům ale předcházely další podobné události. Ve středu zaútočil muž na základní školu ve městě Lej-čou v provincii Kuang-tung. Bývalý učitel pobodal 15 žáků a jejich vychovatele. Ten samý den byl přitom popraven muž, který v březnu zavraždil 8 dětí v provincii Fu-ťien, když šly ráno do školy. 

Vlnu útoků Čína zažila už v roce 2004. Mnohé školy proto zaměstnávají profesionální ochranku. To je ale drahé opatření a ne všude si ho mohou dovolit. Motivy násilníků zůstávají nejasné. Začíná se ale mluvit o tom, že s rychlými společenskými změnami a rostoucí nezaměstnaností v Číně přibývá lidí s psychickými potížemi.

Nové útoky podnítily úřady k dalšímu posilování bezpečnosti škol. Provádějí například výcvik školníků a učitelských sborů v sebeobraně. Školníci začínají také být vyzbrojováni obušky a pepřovými spreji, některé školy jsou již nepřetržitě chráněny ostrahou či policejními hlídkami.