Pákistánský útočník z Bombaje byl uznán vinným

Bombaj – Indický soud v Bombaji dnes shledal vinným Pákistánce Muhammada Amira Kasaba - jediného přeživšího z komanda atentátníků, kteří v listopadu 2008 způsobili v Bombaji smrt více než 170 lidí. Výše trestu by měla být oznámena v úterý, Kasabovi hrozí trest smrti. Podle prokuratury na bombajském hlavním vlakovém nádraží společně se svým komplicem zabil 58 lidí a 104 dalších zranil. Soud zároveň zprostil obžaloby dva Indy, kteří byli obviněni z pomoci při přípravách útoků. I jim hrozil trest smrti.

Kasab svoji vinu nakonec přiznal. „Přiznávám se, vyzývám soud, aby to přijal a vyslovil rozsudek,“ řekl. Soud jej usvědčil mimo jiné z vraždy a válečných činů proti Indii. Celkem žaloba obsahovala 86 bodů.

Desetičlenná skupina zaútočila koordinovaně na několika místech v přístavním městě Bombaji 26. listopadu 2008, ale teprve po třech dnech se podařilo je zcela zneškodnit. Ozbrojenci útočili na místa, kde se pohybují turisté – restaurace, nádraží nebo luxusní hotely. Po tři dny v některých z nich zadržovali a zabíjeli rukojmí. Kasab byl jako jediný z atentátníků dopaden živý.

K útokům se přihlásila organizace Dekánští mudžáhidové. Vyšetřovatelé však odhalili, že útočníci byli ve spojení s pákistánskou islámskou teroristickou organizací Laškare tajjaba. Předpokládá se, že Kasab je členem právě pákistánské organizace. Indické úřady obvinily v souvislosti s útoky 38 osob, z nichž většina žije v Pákistánu. Obžaloba vyslechla během procesu přes 650 svědků.

Atentáty zhoršily vztahy dvou regionálních rivalů. Dillí z nich obvinilo pákistánské radikály a také pákistánskou rozvědku. Islámábád veškerou zodpovědnost popíral. Nakonec přiznal, že plány vznikaly na jeho území, zapojení svých zpravodajských služeb ale razantně odmítl.

Teroristické útoky způsobily, že Indie s Pákistánem přerušila mírová jednání a jejich obnovu podmínila účinným zákrokem Pákistánu proti radikálním ozbrojencům na jeho území. Nicméně minulý týden se premiéři obou zemí sešli v Bhútánu a dohodli se na obnovení rozhovorů o normalizaci vztahů.