Ahmadínežád: Pro svět jsou nebezpečím země s jadernými zbraněmi

New York - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes ostře kritizoval Spojené státy a Izrael. Obě země obvinil z podpory terorismu. Íránský prezident při projevu na konferenci o nešíření jaderných zbraní v New Yorku také prohlásil, že největším nebezpečím pro svět jsou právě země, které již jaderné zbraně mají.

Ahmadínežád byl v New Yorku netrpělivě očekáván. Právě Írán je zemí, která kvůli svému jadernému programu budí rozruch. Západ se obává, že Teherán vyvíjí jadernou bombu, ten ale tvrdí, že jeho program má čistě energetické ambice. „Jde o vrchol pokrytectví. Panu Ahmadínežádovi bych chtěl vzkázat, aby přiznal své jaderné ambice, anebo odjel,“ prohlásil na adresu íránského prezidenta americký senátor Charles Schumer. 

Ahmadínežád ale jeho výzvy nevyslyšel. „Jaderné zbraně nejsou obranné zbraně, ale jsou namířeny proti lidskosti,“ řekl v sídle OSN, kde se koná konference o nešíření jaderných zbraní Ahmadínežád s odkazem na Spojené státy. Íránský prezident připomněl, že právě USA poprvé použily jadernou bombu, navíc prý využívají munici obsahující uran. Ahmadínežád proto vyzval Spojené státy, aby všechen svůj jaderný arzenál zničily. 

Ahmadínežád kritizoval USA (zdroj: ČT24)

Íránský prezident také kvůli vlastnictví jaderných zbraní kritizoval Izrael. Ahmadínežád poté obhajoval íránský jaderný program. Jeho cílem prý není vývoj jaderné zbraně, ujišťoval.

Cílem Spojených států bude prosadit na konferenci, aby ostatní země postupovaly přísněji vůči zemím, které dohodu o nešíření jaderných zbraní nedodržují. Chtějí, aby se takové státy dostaly do mezinárodní izolace. 

Smlouva o nešíření jaderných zbraní začala platit před 40 lety. Dohoda zavazuje členy jaderného klubu k tomu, aby atomové zbraně či jiná jaderná výbušná zařízení nepředávali dalším zemím ani jim nepomáhali při jejich vývoji. Státy bez nukleárních zbraní se podpisem smlouvy vzdaly případných snah o jejich získání.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová dnes ale ve svém projevu na konferenci uvedla, že Spojené státy chtějí během příštích pěti let získat 100 milionů na dolarů na rozšíření přístupu k mírovému využití jaderné energie. Peníze by měly výrazně posílit podporu humanitárním a energetickým projektům Mezinárodní agentury pro atomovou energii v rozvojových zemích. Spojené státy se na zvýšení fondů agentury chtějí podílet 50 miliony dolarů.