Na projekt BIOCEV bude méně peněz, než se čekalo

Praha - Na vybudování Biotechnologického a biomedicínského centra ve Vestci u Prahy bude méně peněz, než se čekalo. Vědecký koordinátor projektu Václav Pačes uvedl, že z EU nebude možné získat předpokládaných 3,25 miliardy korun na postavení celého komplexu. Projekt se tak zřejmě bude muset upravit. Pačes ale věří, že nebude zrušen žádný z pěti vědeckých programů.

„Samozřejmě se budeme snažit, aby ty škrty byly co nejmenší,“ uvedl. O kolik bude dotace snížena, zatím není známo. Podle Pačese to může být deset, možná 15 procent. „Máme samozřejmě plán, jak ty peníze ušetřit,“ dodal. Pačes přitom loni na podzim řekl, že požadovaná dotace 3,25 miliardy korun je minimum.

Méně peněz i pro laser v Dolních Břežanech

S krácením bruselských dotací už počítají i předkladatelé dalších projektů, postihne například unikátní laserové centrum v Dolních Břežanech u Prahy. Podle ředitele Fyzikálního ústavu Akademie věd Jana Řídkého by mělo jít o krácení zhruba na úrovni pěti procent. Původně se počítalo s částkou 6,9 miliardy korun.

Plánované výstavby center ve Vestci i v Dolních Břežanech už prošly mezinárodním hodnocením expertů, kdy byly posouzeny jako projekty, jež mají být financovány. Bude však ještě třeba vyčkat na závěrečné hodnocení v Bruselu. Evropská komise by o financování projektů měla rozhodnout na konci letošního roku.